Протягом чотирьох місяців громади на Волині потерпали від паводків, які переросли у весняну повінь. Перед Великоднем випала половина місячної норми опадів.

Яка ситуація станом на сьогодні, скільки територій затоплено, які райони потерпають найбільше, чи варто очікувати подальшого підняття рівня води, в етері Громадського Інтерактивного Телебачення розповів заступник начальника Регіонального офісу водних ресурсів Волинської області Ростислав Кравчук.

«Сьогодні напевно це вже є пік по тих територіях, які на сьогодні затоплені і підтоплені. Це майже 17 з половиною тисяч гектарів. Стосується північних районів – це Ковельський та Камінь-Каширський райони. Ситуація складна, але не критична», — розповів пан Ростислав.

З його слів в основному страждають сільськогосподарські угіддя, присадибні ділянки. Гірша ситуація із якістю води через підняття рівня грунтових вод.

Також Кравчук описав ситуацію в Луцькому районі:

«В північних районах найбільше опадів було в зимові місяці, а сьогодні це стосується якраз південних районів. В нас теж дуже багато опадів».

Він додав:

«В Луцьку річка Стир вийшла на заплаву, щоправда до рівня підтоплення в нас майже метр залишився. Тобто запас є і хвилюватись, я думаю, передчасно на сьогодні».

«Скоріше всього можливо опади збільшаться, але ми бачимо, що іде покращення температурних показників. В нас велику роль відіграє не тільки випаровування. Якщо буде значне випаровування і будуть розвиватися рослини: трава, дерева, то далі вони відтягують на себе воду природнім шляхом. Тому рівні будуть швидше понижуватися і на територіях, які затоплені і в річках», — підсумував пан Ростислав.

Більше дивіться у відео: