6 квітня під час чергової сесії Луцької міської ради депутати ухвалили рішення "Про зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та заборону діяльності Української православної церкви московського патріархату".

Про це передає кореспондент Суспільного.

Рішення підтримали одноголосно. "За" проголосували 36 обранців.

Як зазначили у пояснювальній записці до проєкту рішення, депутати просять президента і Верховну Раду у найкоротші терміни прийняти відповідні зміни до законодавства України та заборонити діяльність УПЦ МП в Україні.

Також депутати доручили Департаменту містобудування провести інвентаризацію пам'яток та земель, які перебувають у володінні УПЦ МП, та розірвати договори користування цими об'єктами. Рішення про розірвання договорів депутати планують ухвалити на наступній сесії.

Нагадаємо, що 30 листопада 2022-го року депутати Луцькради підтримали звернення до центральних органів влади щодо заборони Української православної церкви московського патріархату на території України.

11 квітня 2023-го під час засідання сесії Волиньради 54 депутати проголосували за заборону діяльності Української православної церкви московського патріархату на території області.

19 квітня таке ж рішення ухвалили у Нововолинській громаді. 21 квітня за заборону виступили також депутати Володимирської міської ради. На сесії вирішили припинити право постійного користування земельними ділянками Свято-Успенському кафедральному собору, управлінню Володимир-Волинської єпархії Української Православної церкви, а також громаді Свято-Миколаївської церкви.

На Волині зареєстровано 523 релігійні громади УПЦ МП. Від початку повномасштабної війни 49 парафій перейшли до ПЦУ.