В Луцьку відбулося тренінгове заняття з емоційної стійкості, комунікації та безпечної поведінки для родин військовослужбовців та людей, котрі втратили дім.

Про це розповів Суспільному координатор програми Валерій Петрович.

З його слів, такі заняття відбуваються раз на тиждень у Луцьку. Цього разу на зустрічі обговорювали "Любов і відповідальність".

У Програмі для родин із дітьми у час війни беруть участь понад пів сотні вимушено переселених українців, а також дружини і діти військових, які беруть у ній участь.

Як зазначив координатор програми Валерій Петрович, на заняттях вчать людей, яким чином можна посилити свою стресостійкість, адаптацію до викликів, як максимально підтримувати свої родини та своїх дітей. Окремо із підлітками і дорослими займаються соціологи.

Участь у цих тренінгах бере 14-річна Аліна Науменко, яка приїхала на Волинь з Мелітополя. Каже: в рідному місті, яке тимчасово окуповане, залишився тато.

"Це усе тяжко сприймати, коли поруч з тобою немає рідної тобі людини, яка зараз знаходиться на окупованій території просто як у тюрмі знаходиться. Він із нами спілкується, але ж зв'язок іноді перериває і починається тривожність", – каже учасниця.

Мама Аліни Анна Науменко в Мелітополі займалася підприємництвом: продавала одяг. Через повномасштабну війну, каже жінка, торік у вересні мусила покинути дім. З її слів, на заняття приходить, аби морально зміцнитися та адаптуватися до змін.

"Підлітки чутливі у 14-15 років і щоб налагодити той стан, що ми пережили, ми прийшли. Ми прийшли суто для того, аби подивитися і моїй дитині сподобалося", – зазначила жінка.

На тренінгах важливо знайти підтримку,– розповіла лучанка Олена Заєць, чоловік якої п’ять місяців перебуває у лавах Збройних сил України. Додає: це важкий для неї час, а на заняттях отримує різні вправи й техніки, як можна заземлитися та зосередитися.

"Що зараз більше стала використовувати – це спілкування зі своєю дитиною. Вона бачить мене, чує, як ми спілкуємося із чоловіком, як я його підтримую у телефонних розмовах. Вона все відчуває, стала тривожна, і техніка обіймів, відкритого спілкування зближує нас. І мені, і їй легше", – говорить лучанка.

Загалом програма розрахована на 12 безплатних занять, що втілюються у Луцьку українським фондом "Благополуччя дітей", – додав Валерій Петрович. Нині це вже другий набір учасників.