Іще один крок вперед у наданні медичних послуг зробили у Камінь-Каширській ЦРЛ — тепер тут обстеження проводять на комп’ютерному томографі NeuVis 16 Clasic.

Новий сучасний прилад для здійснення високоінформативної медичної діагностики лікарня придбала минулого року. Вже цьогоріч тут почав працювати кабінет комп’ютерної томографії, - пише газета «Полісся».

За словами очільниці медзакладу Людмили Потягайло, лікарня потребувала такого потужного обладнання. Без нього були обмежені в оперативному надані допомоги пацієнтам.

«Тепер комп’ютерний томограф (КТ) допоможе нам не втрачати дорогоцінний час при інсультах, травмах, інших невідкладних станах. Адже з його допомогою можна діагностувати інсульт ранньої стадії, виявити внутрішні кровотечі», — пояснює Людмила Адамівна.

Зауважимо, що наразі відповідне обстеження проводиться лише в ургентних випадках, наприклад, при інсультах. І така послуга є безкоштовною. Попри те, що лікарня ще не підписала договір з НСЗУ на пакет медичних послуг відповідно до Програми медичних гарантій при лікуванні інфарктів та інсультів.

«Ми завідома не могли його мати, оскільки раніше пацієнтів з відповідними показами направляли до лікарень у Ратне чи Ковель по їх маршруту. Тепер Камінь-Каширська лікарня закупила потрібні медпрепарати і, маючи КТ, може проводити обстеження та забезпечувати відповідне лікування. До нас звертаються пацієнти, які не мають бажання їхати кудись інде, тож для них і надаємо медпослугу. А відтак, оскільки контрактування на цей пакет ще відкрите, є сподівання, що до кінця року, або вже в наступному ми його таки підпишемо», — зауважує медична директорка.


Тим часом результати обстежень на комп’ютерному томографі Камінь-Каширської ЦРЛ переглядають кваліфіковані лікарі-рентгенологи – один наш та двоє з обласної лікарні, які співпрацюють дистанційно.

Наразі, за словами Людмили Потягайло, у Камінь-Каширскій лікарні напрацьовуються протоколи медичної допомоги, тобто алгоритм дій, не лише при інсультах, а й інших випадках, що потребують обстеження на КТ. А проводять його ургентно 24/7 при невідкладних станах. Можливе проведення комп’ютерної томографії і планово. Та це лише за електронним скеруванням лікаря та при наявності показів. Наприклад, для діагностики: наслідків перенесених травм і запальних захворювань головного мозку; дегенеративно-дистрофічних захворювань хребта; вроджених дефектів центральної нервової системи; захворювань і травм кісток; виявлення новоутворень; інфекційних захворювань легень (пневмонії та інших); пошкоджень органів грудної клітки, черевної порожнини та заочеревинного простору.

Згодом, через місяць чи два, обстежитися на КТ можна буде і без скерування лікаря. Тоді це, звичайно, відбуватиметься на платній основі.

«Вартість діагностики залежатиме від часу, затраченого на це. А на обстеження різних органів витрачається різний час. Сьогодні орієнтуємося, що обходитиметься комп’ютерна томографія одного органу для пацієнтів у 900—1000 гривень. Якщо потрібно буде обстежити кілька органів, то це коштуватиме відповідно більше», — каже Людмила Потягайло.