Переселенка з Маріуполя Кристина Гусєва, яка проживає нині в Луцьку, отримала 250 тисяч гривень від держави на відкриття бізнесу.

Як розповіла Суспільному жінка, гроші отримала, подавши заявку на участь у грантовому проєкті «єРобота».

З її слів, участь в державній програмі була чи не єдиним шансом відновити власну справу і почати все з нуля.

«Коли в тебе немає можливості, коли ти дійсно все втратив... По гранту ми писали проект на 250 тисяч. По гранту в мене чітко було прописано, куди будуть використовуватися гроші: це кавове обладнання, тобто, це кавомолки, сама кавомашина, меблі і вітрина холодильна», – сказала жінка.

До повномасштабної війни 41-річна Кристина з чоловіком жили у місті Маріуполь на Донеччині. Торік навесні якраз планували відкрити нову кав’ярню в місті, однак після 24 лютого була змушена все покинути і виїхати.

Ми знайшли вже місце, приміщення. Зробили ремонт, завезли обладнання, тобто в нас все було готове. На 1 березня по нашим ідеальним планам мало бути відкриття», – зазначила Кристина Гусєва.


Чоловік Кристини Гусєвої у перші дні вторгення РФ в Україну пішов добровольцем у ЗСУ й зараз боронить країну на Донецькому напрямку. Кав’ярню, яка розмістилася в орендованому приміщенні площею 64 квадратних метри, жінка розвиває сама.

«Йому (чоловіку – ред.) теж це дуже-дуже потрібно, щоб він знав, що в нього є родина, робота, що його чекає сім’я. І він вмотивований, щоб в нас була скоро перемога і він повернеться. Це кафе про любов, про якість, про смачну каву, про гостинність», – зазначила переселенка.

На Волинь жінка переїхала з 15-річною донькою. Спочатку жили у Ковелі, звідки Кристина родом, а згодом перебралися до Луцька. Тут переселенка вирішила теж спробувати відкрити омріяний заклад.

Від моменту отримання грантових коштів до відкриття кав’ярні, каже Кристина, пройшло пів року. Нині жінка – роботодавець і за умовами проєкту має двох працівників. Бариста Валерія каже: рада, що працює в новому закладі і саме в цьому місці.

Як повідомила директорка обласного центру зайнятості Алла Куцин, у рамках проєкту «єРобота» волиняни можуть отримати від 50 до 250 тисяч гривень на придбання або лізинг обладнання, закупівлю сировини та матеріалів, оренду приміщення.

Додає: отримати мікрогрант можуть діючі підприємці та люди без досвіду для старту або розширення власного бізнесу через сервіс «єРобота» в додатку чи на сайті «Дія».