Жителька села Згорани із 6 років створює полотна, що вражають. Скільки їх – вишивальниця рахувати перестала давно. Але її роботи вже побачили не лише волиняни, а й жителі різних регіонів України. Нещодавно усі області жінка об’єднала на одному полотні й створила вишиту карту України.

Про це з посиланням на сюжет 12 каналу пише ВСН.

«Мама, бабуся вишивали, але вони мені забороняли. Кажуть: ще ти маленька, ще не вмієш, зробиш помилки - нам виплутувати, ми не хочемо. А тьотя Надя моя, та що зараз живе в Закарпатті, вона вишивала рушник такий із виноградинками, вона каже: якщо тобі хочеться - на, пробуй. Якшо шось не так, я виплутаю. Але слава Богу, в мене все пішло з першого хрестика», - розповідає вишивальниця Оксана Рафальська.

Відтоді Оксана нитки та полотно із рук не випускала і вже у четвертому класі вишила рушник.

Попри те, що вишитого Оксаною справді чимало, візерунки на її роботах - найрізноманітніші.

Процес вишивання для майстрині - це відпочинок, без якого вона просто не може. Хоча, зізнається: не усі роботи створює на одному диханні. Над іконою Різдва вишивальниця працювала упродовж кількох місяців.

«Різдво називається. Я її почала і тоді вона мабуть 3 роки лежала незавершена. Не було того натхнення, не було того часу, коли нада було її вишити. А потім ніби толчок і за три місяці робота була готова», - ділиться волинянка.

Вишивання ікон, ділиться Оксана, - особливий процес. На цю роботу жінка має благословення двох священників та монаха. А ікони, створені вишивальницею, нині є в різних областях України. Це, показує Оксана, Нерукотворний образ Ісуса Христа, і вона вишила 12 таких ікон, які подарувала у храми.

Вражає також одна із останніх робіт Оксани. Це карта України, де кожна область вишита притаманними саме для неї візерунками. Це полотно Оксана створювала разом із своєю невісткою Наталею.

Цю роботу вишивальниця називає найбільш захопливою. Її разом із невісткою вишили усього за півтора місяці і подарували у школу. Нині ж Оксана часу не гає і вже працює над новим полотном.