Волинська обласна лікарня "Хоспіс" у місті Ковелі цілодобово надає паліативну допомогу пацієнтам із важкими та невиліковними недугами. Від початку повномасштабного вторгнення роботу тут не зупиняли.

Про це розповіла Суспільному директорка медзакладу Наталія Віслогузова.

З її слів, у "Хоспісі" є мобільна бригада, яка за викликом пацієнта або його рідних виїздить до амбулаторних хворих.

"Виїжджають до дуже важких пацієнтів, роблять профілактику пролежнів, роблять обстеження лабораторні, роблять стоми, і ще одна важлива функція мобільної бригади – навчають родичів догляду за важкохворими пацієнтами", – говорить директорка.

Загалом у медзакладі лікуються волиняни з усіх районів, – зазначила завідувачка стаціонарного відділення Тамара Божик. З початку повномасштабного вторгнення допомогу надали для більш як 30 переселенців. Каже: зараз на лікуванні – одна хвора пацієнтка з Донеччини.

"Після інсульту і після інфаркту з серцевою декомпенсацією, на першому місці у нас онкопатологія, четверта стадія, які приймають наркотичні засоби. Важки черепно-мозкові травми і з наслідками після травматичними. Ці хворі не розмовляють і не ходять", – сказала медичка.

Загалом "Хоспіс", говорить Тамара Божик, розрахований на 60 ліжок, й усі вони заповнені.

Упродовж зміни, яка триває добу, у стаціонарі працюють три медичних сестри, кожна обслуговує по 20 хворих, – розповіла медсестра Світлана Воробей.

У палаті, де перебувають важкі хворі після інсультів та інфарктів, відвідує сестру волинянка Поліна Чернуха. Жінка приїхала з Ратного.

"Син на роботі, їздить у відрядження, хто ж буде доглядати?! Треба уколи давати. Вдома ж ніхто не зможе цього робити. А тут постійно дивляться. 10-20 хвилин і хтось заходить, дивиться, поправляють. І покормлена", – сказала жінка.

Пацієнтка Іраїда Матіжева розповіла, що у цьому медзакладі працювала 40 років, а зараз – його пацієнтка.

"Гіпертонік я, і серце поболює, трофічні виразки на ногах. Масаж роблять, ін’єкції внутрівенні, підшкірні, таблетки. Так лікуємося", – каже пенсіонерка.

Цього року Національна служба здоров’я України, додала Наталія Віслогузова, виділила 19 041 гривню на рік на лікування та догляд за одним паліативним хворим у стаціонарі та 19 101 гривню для надання допомоги амбулаторно.