28 червня у Луцьку офіційно перейменували вісім вулиць. Зміни назви у обласному центрі потребують іще орієнтовно пів сотні вулиць.

Про це розповів Суспільному директор департаменту містобудування і архітектури Веніамін Туз.

У міськраді опублікували повідомлення про початок проведення громадського обговорення пропозицій щодо перейменування вулиць у місті Луцьку.

Зі слів Веніаміна Туза, процес перейменування у місті планують завершити до кінця року.

"Ми повинні зробити це якомога швидше. Тому що вступають в силу нові закони, які зобов’язують це зробити в цьому році. В іншому випадку будуть перейменовуватися військовими адміністраціями без залучення міської ради", – сказав він.

Мінуси перейменування

Як розповів директор департаменту містобудування і архітектури, через перейменування вулиць незручності можуть бути у мешканців і юридичних осіб.

"Якщо юридична особа зареєстрована за адресою, яка змінилася, це фактично треба переробляти документи. Якщо стосується фізичної особи. Прописка залишається до наступної зміни така, як є. Некомфортно для громадянина, оскільки вже є невідповідність. Для якогось договору треба мати нову адресу", – зазначив Веніамін Туз.

У яку суму обійдеться місту перейменування – керівник департаменту житлово-комунального господарства Микола Осіюк, говорить, ще рахуватимуть.

"Ми вивчаємо, скільки необхідно встановити табличок, розраховуємо попередній кошторис і вносимо пропозицію на наступну сесію про кошторис на відповідні роботи", – говорить Осіюк.

Плюси перейменування

Суспільне поспілкувалося з жителями кількох вулиць, які перейменували 28 червня. Більшість опитаних підтримують таке рішення.

Жителька вулиці Пушкіна, яка із 1 серпня називатиметься Святовасилівська, 90-річна Нілітина Богданець, каже, що нова назва їй подобається:

"В нас вистачає своїх. Прекрасні люди і освічені, і працьовиті, і чесні. Росіяни – не друзі нам".

Як інші мешканці перейменованих у Луцьку вулиць коментують зміну назв – у відео.