6 червня відзначається Всесвітній день трансплантології, що привертає увагу до людей, які живуть із пересадженими органами або наразі очікують на трансплантацію. Багато людей потребують пересадки органів через генетичні захворювання, такі як полікістоз нирок, муковісцидоз або вада серця.

Про це поспілкувалися в прямому етері ГІТу з Тетяною Мигалегою трансплантан-координаторкою.

«Трансплантан-координатор – це професія, дійсно, нещодавня в нас в країні. Курси мождна пройти у Михайла Степановича Заграйчукка – це там де я проходила. Зараз я для нових трансплантан-координаторів також читаю лекції. Основні завдання трансплантан-координатора – робота заключається в назві перофесії, тобто координація, трансплантація та все, що з нею стосується: координація родинної трансплантації, трупної трансплантації (від померлого донора) а також координація при життєвих згод, тому що в нашій країні кожна повнолітня особа може дати прижиттєву згоду на посмертне донорство. В чому полягає робота – основне - це робота з програмою ЄДІСТ - єдина державна інформаційна система трансплантації. Це всеукраїнський лист очікування в якому знаходяться люди, які потребують трансплантації певного органу. Я формую лист очікування, а також вношу донора, який вже посмертний після того, як родичі дають згоду на вилучення в нього анатомічних матеріалів, а також реєструю родинні пари, де мама віддає нирку доньці чи тато сину, а також прижиттєві згоди.», - розповіла трансплантан-координаторка.

Людина, яка має захворювання нирок чи серця, які вже не коригуються методами лікування тими, що доступні, вона повинна бути проконсультована трансплантологом. Якщо він виставляє покази до трансплантації певного органу, пацієнт звертається до трансплант-координатора, обстежується і пацієнт проходить план обстеження, щоб визначити чи пацієнт витримає операцію трансплантації. Після цього приймається консиліум рішення і пацієнт стає в лист очікування. Він це може зробити в будь-якому центрі України. На Волині потрібно звертатися у Волинську обласну клінічну лікарню там пересаджують нирки, а в планах - серце.

«Якщо говорити про процес трупного донорства, то трупний донор – це та людина, яка знаходиться в реанімації і їй реаніматологи встановлюють діагноз смерті мозку. Після згоди родичів ми вилучаємо органи для того, щоб врятувати життя інших людей. Ми завжди пояснюємо родичам, що смерть мозку дорівнює по Закону України смерті людини, тобто цю людину врятувати не можна, але ця людина може врятувати багато життів.
Більша частина родичів дає згоду на трансплантацію – це тішить, бо це правильне рішення.», - додала пані Тетяна.

Долучитися до системи трансплантації можна за життя, зустрівшись у своєму районі з трансплант-координатором та заповнивши заяву і людина після своєї смерті може бути донором і без згоди родичів. Тому дуже важливо розмовляти в сім'ї і запитувати про погляди на трансплантацію.

Деталі дізнавайтеся у ВІДЕО,