Рішення про реорганізацію комунального підприємства "Волинський фтизіопульмонологічний медцентр" 13 липня ухвалили на позачерговій 22 сесії Волинської обласної ради. Медзаклад приєднають до обласної інфекційної лікарні.

Рішення про реорганізацію підтримали 39 із 52-ох присутніх на засіданні депутатів, - пише Суспільне.

Як ухвалювали рішення про реорганізацію

Утрималася під час голосування депутатка Людмила Кирда.

"Знаєте, я завжди з насторогою відношуся до таких проектів рішень, до таких рішень. Коли йде реорганізація – це означає оптимізація, це означає скорочення іншими словами", – каже обраниця.


Підтримав реорганізацію депутат Юрій Валецький: "Я проголосував "за", але суть не в тому, організація чи реорганізація. Це не головне. Головне – ефективно боротися з туберкульозом".


На сесію приїхав т.в.о. керівника обласного фтизіопульмонологічного медичного центру Іван Нискогуз. Зараз він – капітан медичної служби на фронті. Каже: вважає проєкт рішення недоопрацьованим та помилковим.

"Реорганізація має бути продумана. І має робитися з тими закладами, які є неефективними. А не ліквідовувати ті заклади, які є ефективні. У нас на залишку є понад 10 мільйонів гривень. Наша лікарня є більш успішна, ніж інфекційна лікарня", – зазначив Нискогуз.


Не брала участі в голосуванні через конфлікт інтересів депутатка обласної ради, яка працює меддиректоркою обласної інфекційної лікарні Любов Серба. З її слів, питання реорганізації обласного фтизіопульмонологічного медцентру обговорювали на депутатській комісії кілька місяців.


"Бачимо чітке зростання кількості інфекційних хворих, зростання кількості туберкульозних хворих. Тому прийнято рішення про те, що заклади треба об’єднати для того, щоб їх зберегти", – сказала Серба.

Реакція працівників тубдиспансеру

Обласний фтизіопульмонологічний медичний центр, за словами виконувачки обов'язків керівника Оксани Комар, розрахований на 70 ліжок і налічує 160 працівників.

На стаціонарному лікуванні наразі перебувають до пів сотні важких хворих.


"Ми розуміємо, що мало відбутися це злиття. Ми сподівалися, що до нас приєднають обласну інфекційну лікарню. Це очікувано, бо в нас більша площа, в нас велика територія. Всі бояться скорочення, і що у зв’язку з скороченням впаде якість медичної допомоги", – говорить керівниця медзакладу.

Захворюваність на туберкульоз, за словами завідувачки відділення Ірини Дудко, за час повномасштабного вторгнення на Волині зросла, особливо серед дітей.


"Ми не проти цієї реорганізації. Моя думка, що це можливо, і допоможе в лікуванні, в діагностиці технічна база обох установ. Але перш ніж робити таке рішення, треба добре продумати, де буде розміщення, як буде розміщуватися, як буде надаватися допомога", – зазначає завідувачка.

Коментар обласного управління охорони здоров'я

Реорганізація обласного фтизіопульмонологічного медичного центру – це необхідність у зв’язку із медичною реформою в частині створення спроможного госпітального округу на Волині, – розповів Суспільному начальник обласного управління охорони здоров’я Юрій Легкодух.

З його слів, це не єдиний медичний заклад в області, який реорганізовують шляхом приєднання.


"Якщо ми зараз не проведемо реорганізацію – один з закладів буде поза спроможною мережею. Тобто, йому буде важко виживати на ті кошти, які він заробляє згідно пакетів НСЗУ. Не говоримо про скорочення, а говоримо про реорганізацію", – зазначив начальник обласного управління охорони здоров'я.

Юрій Легкодух говорить: скільки часу триватиме реорганізація і хто стане новим керівником об’єднаного медичного закладу – поки невідомо.