Мешканець села Житнівка Камінь-Каширської громади Володимир Кадира прихистив дитинча козулі, яке ледве не роздерли голодні лиси.

Ось уже третій місяць чоловік піклується про маленьку тваринку – підгодовує, носить на руках, якщо втомиться, підбадьорює, щоб допомогти оговтатися від пережитого стресу, - пише «Полісся».

Нині гість із лісу вже звик до нового оточення, спокійно походжає обійстям свого рятівника, ніби завжди був частиною його дружної сім’ї. Козлик, якого Володимир назвав «Льонею», зростає з кожним днем, набуваючи сили та здоров’я, став улюбленцем всіх селян, особливо дітей. Сільська малеча залюбки допомає годувати козуленя, радіє можливості погратися з ним.

Перший час Володимир годував козлика винятково із пляшечки сумішшю коров’ячого молока й води. Згодом, коли той привчився їсти твердий харч, почав давати йому також різноманітну зелень. У щоденному раціоні лісової тварини завжди свіжа трава і молоко.


– Як нам розповів знайомий, що приніс козликів (була ще дівчинка, але її, на жаль, не вдалось врятувати), на тварин напали лиси. Одне дитинча рудохвості встигли роздерти і з’їсти, друге – сильно поранили, третьому пощастило більше за всіх.

Що трапилося з їхніми батьками – невідомо. Коли наляканих і поранених тваринок знайшли, поруч них не було нікого. Цей красень, кличемо його Льонею, на щастя вижив, зміцнів за той час, відколи живе у нас. Мені повністю довіряє, не боїться, каже Володимир, додаючи, що хотів би надалі передати козлика якомусь з місцевих лісових господарств чи приватному зоопарку, аби ним опікувалися спеціалісти, які мають досвід і належні умови для догляду за дикими звірями.

Представники лісового господарства пообіцяли знайти дім козлику. Найпевніше, тваринку поселять в одному з вольєрів, які облаштували на землях лісгоспу, там вона матиме все необхідне і буде в безпеці.

– У природному середовищі, тобто в лісі, нерідко трапляються випадки, коли на молодняк козуль нападають лиси. Нині, оскільки через воєнний стан діє заборона на полювання, контролювати популяцію цих хижаків, які до того ж є переносниками сказу, ми не можемо в тій же мірі, як раніше. Лише здійснюємо поодинокі відстріли. Тому за останні півтора року кількість лисів відчутно зросла, – пояснює мисливствознавець лісового господарства Володимир Левосюк.