У Шацькому національному природному парку ростуть рослини занесені до Червоної книги.

Про це розповіли на фейсбук-сторінці нацпарку.

Флора Шацького нацпарку за своїм складом відображає основні риси флори Українського Полісся. Вона є відносно молодою і має переважно міграційний характер. На території парку зустрічається близько 870 видів рослин, з яких 43, занесені до Червоної книги України. За своїм типом та рослинним покривом велика кількість представників флори зосереджена на болотах.

«Яскравим представником раритетної рослинності є болотянка звичайна або шейхце́рія боло́тна (Scheuchzeria palustris) — багаторічна реліктова рослина яка занесена до Червоної книги України. Ця рослина 10-25 см заввишки, кореневище повзуче, довге, від якого відходять наземні пагони. Стебло сплющене, а листки вузько-лінійні, жолобчасті. Квітки на прямостоячих квітконіжках в негустому китицеподібному суцвітті, жовто-зелені. Плоди здуті, косо-яйцеподібної форми. Цвіте у травні-липні. Плодоносить у серпні-вересні», - розповідають працівники нацпарку.

Болотянка звичайна на території Шацького НПП проростає на верхових болотах, зокрема, значне місцезростання цієї популяції знаходиться біля озера Луки.

А це означає, що шейхцерія болотна у межах Шацького НПП охоронним режимом забезпечена повністю, вид поширюється по території, формуючи нові локалітети. Тому, така поведінка виду свідчить, що загрози зникнення популяції не має , але є потреба подальшого його моніторингу.

Отже, щоб не втратити зникаючі види представників флори і фауни нам потрібно зберегти місця їх існування!