Мають п’ять парників, у яких вирощують овочі. Сім’я із села Римачі, що на Любомльщині, з 2011 року взялася за овочівництво. Вирощує помідори, огірки, перець, баклажани, капусту.

Господарі зазначають, що основний прибуток мають не з готової продукції, а з розсади. Чи можна на овочівництві заробити великі гроші і які особливості такого заняття? Про це йдеться в сюжеті ТРК «Аверс», - пишуть Волинські новини.

«Наш шлях був нелегкий і рішення було нелегке», – говорить Тетяна Павлік.

Разом із чоловіком нині мають п’ять парників. До того, як взятися за цю справу, жінка і чоловік працювали в Ковелі. Тетяна – на фірмі, яка робить ковбаси, а її чоловік – на підприємстві, яке виробляє сільгосптехніку.

«Ми не мали можливості утримувати ні квартиру, ні двох неповнолітніх дітей. І вирішили спробувати», – пригадує Тетяна Павлік.

Грошей, щоб розпочати справу з вирощування овочів, не було. Тому сім’я взяла кредит.

«Ми зрозуміли, що розсада – наш основний прибуток. Ми поставили акцент саме на вирощуванні гібридів. Гібрид томату, гібрид капусти і так далі. Відразу нас люди не розуміли. Бо це впиралося в копійку. Люди звикли брати оберемками розсаду, садити: виросте чи не виросте. Тут вже довелося задуматися. Коли ти за рослину віддаєш, наприклад, п’ять гривень, а не 50 копійок, то був контраст. Але з однієї такої рослини ви будете мати два відра помідорів, а якщо взяти сорт, то три кілограми», – зазначає господиня.

Сім’я вирощує і продає багато розсади. Огірків – до півтори тисячі, помідорів-гібридів – до 20 тисяч, звичайних томатів – 10 тисяч, перців – три тисячі. Плюс баклажани й капуста. Розсада огірка, наприклад, цього року вартувала 20 гривень за садовий горщик. Помідори дорожчі.

«Наприклад, всі гібриди були в садових стаканах – 25 гривень і 30 гривень. По 30 гривень були самі екзотичні й цікаві: жовтий, чорний, полосатий. А якщо вже брати розсаду, яка була без горщиків, то вона йшла по 50-70 гривень за 12 штук», – каже Тетяна Павлік.

Також сім’я продає свіжі овочі.

«Огірок вирощувати на ранню продукцію дуже затратно. Ми починаємо з лютого. Йде цілодобове опалення, температурний режим, вентиляція. Відповідно й ціна огірка тоді велика. Але щоб на ньому дійсно заробити, то потрібно мати хоча би два таких парники, як у нас», – додає господиня.

За кожною рослиною потрібно наглядати. Тетяна та її чоловік біля городів пораються удвох. Біля рослин вони майже щодня від ранку і до вечора.

Жінка каже, що цьогоріч сезон вперше почали без кредитних коштів. Вклали в посівну гроші, які заробили.

«Вкладати обов’язково треба в насіння, плівку, все, що йде на парники, догляд за самими парниками, підживу, біодобавки, полив», – перераховує Тетяна Павлік.

Зазначає, що тим, хто хоче займатися подібною справою і любить працювати, не варто боятися, бо рослина, за якою добре доглядають, обов’язково віддячить.

«Починати завжди страшно. Але очі бояться, а руки роблять. Це правда. Коли ти починаєш працювати з рослиною з насінини, вона тобі потім віддячує плодами. Ми ще в листопаді думаємо, як посіяти розсаду в лютому. Це потрібно любити. І треба працювати... Зараз набагато легше. Дуже багато порад є в інтернеті. Є дуже цікаве насіння. Є різні трави... Я закохалася в цю роботу», – наголошує Тетяна Павлік.