8 липня у Музеї сучасного мистецтва Корсаків відкриється виставка робіт загиблого фотографа Максима Бурди — «Небесний фотограф».

Максим Бурда — відомий волинський фотограф з перших днів повномасштабної війни став добровольцем на захист нашої країни. 26 січня 2023 року він загинув.

Про життя, творчий шлях, як фотографа та виставку його робіт в етері ГІТу розповіли дівчина Максима Бурди Марія Лукашук та мама Максима Ірина Максимук.

Виставка у Луцьку буде п'ятою, попередні вже минули у Ковелі, Острозі, Києві та Львові.

«На цій виставці буде представлено майже 200 фото. Тому що у Києві завдяки фонду Сергія Притули нам вдалося надрукувати майже 40 фото. Усі фотографії умовно можна поділити на 2 категорії: ті, які були зроблені впродовж 2022 року, коли Максим і його побратими були на полігонах, у військових частинах, проходили військове злагодження і ті, які припали на дуже болючий січень 2023 року, коли, власне, Максим почав виконувати бойові завдання біля Бахмута. Тому кінець виставки завжди дуже важкий, адже в кінці можна помітити, що людей на кадрах стає все менше і менше, а руйнацій, болі і смерті — все більше, власне, як і в житті Максима це відбулося. Попри це, завжди завершується наша виставка дуже символічними роботами з тваринами, адже Максим надзвичайно сильно любив тварин», — описала виставку Марія.

Про враження відвідувачів Лукашук розповіла:

«Бачимо різних людей, багато слів вдячності. В нас є книга вдячності на кожній виставці. Зараз вже друга, ми не встигаємо доповнювати листки для слів вдячності. Емоції переповнюють, особливо, коли бачиш людей, які кажуть: "Дякую за те, що я живу, за те, що я можу спокійно виховувати дітей, навчатись і працювати", — це найбільше торкає серце».

Про свідомість та жагу до боротьби Максима сказала його мама:

«Він завжди говорив, що Україну ставили на коліна і час їй вставати на ноги. Це був такий його неодноразовий вислів. Все по датах говорив, як нас окупували, як нищили за нашу мову».
«В нього ніколи не було думки виїхати за кордон і там жити, він завжди хотів змінити життя тут, щоб ми краще жили. Він говорив, що Україна рано чи пізно буде найкращою країною світу», — додала підсумовуючи Ірина.

Більше про життя та шлях Захисника дивіться у відео: