На Волині працівники обласного управління Державної служби з надзвичайних ситуації навчаються жестової мови за базовою програмою, котра містить понад тисячу слів.

Про це пишуть Волинські новини з посиланням на Суспільне.

Як розповіла викладачка жестової мови Катерина Михалюк, це дев’ять повноцінних уроків.

З її слів, таку програму рятувальники опановують за 72 години навчання.

«Реально це. Тисяча жестів не так багато. Теми в нас є: природа, тварини, медицина, військова група. Основна база, яка їм знадобиться для надання допомоги людині, в них буде», – зазначила викладачка.

«Отримані знання допоможуть зрозуміти та правильно оцінити проблеми людей, котрі не чують та не можуть говорити, а також визначити, яка допомога потрібна у конкретний момент», – сказав начальник відділу соціально-гуманітарної роботи та психологічного забезпечення Роман Дейнека.

Як додав, це перші такі навчання в його практиці, а отримані знання є необхідними під час професійної діяльності.

«У цих навчаннях беруть участь працівники, які залучаються до ліквідації надзвичайних ситуацій, проведення пожежно-рятувальних і аварійно-рятувальних робіт. Тут є фельдшери, рятувальники, медики, психологи», – розповів керівник відділу.

Як зазначив фельдшер-рятувальник Володимир Ховайло, уроки записують на відео та щодня повторюють вдома.

«Букви знаю, рахувати теж знаю. Слова, ті що задають – деякі вже знаю. Їх треба постійно використовувати в навчанні, в спілкуванні, щоб краще запам’ятати», – додав рятувальник.

Заняття проводять волонтери громадської організації «Жест допомоги». Після завершенню курсу 22 рятувальники отримають сертифікати.