У селі Заозерне Головненської громади відбувся фестиваль єднання «Щирий борщ». Внутрішньо переміщені українці, які нині проживають в громаді разом з місцевими жителями готували український борщ.

Як розповіла Суспільному соціальна працівниця благодійного фонду «Рокада» Олена Кузьмич, основна мета заходу – знайти рецепт єднання у спільній справі.

За одним столом готували овочі для борщу переселенки та волинянки, каже Інна Якименко з Дружківки. Жінка розповідає як варять борщ на Донеччині: зі свинини чи яловичини варимо бульйон, далі додаємо засмажену цибулю, буряк та моркву.

Людмила Вовк з Добропілля розповідає, що її родина любить смакувати борщ з салом, часником та пампушками.

З початком повномасштабного вторгнення Головненська селищна рада прийняла близько 60 переселенців. Є сім’ї, які проживають в Згоранському старостинському окрузі, є сім’ї, які в родичів проживають, каже староста Заозерного Валентина Купира.

З її слів, у центрі компактного проживання тимчасово переміщених українців у Заозерному станом на 12 вересня мешкає 40 людей. З двома дітьми із Краматорська приїхала Валентина Паращенко. Жінка говорить, у місті небезпечно від початку війни - 2014-го року.

Борщ варили майже дві години, господині приготували 40 літрів страви та пригостили понад 50 учасників фестивалю, розповіла соціальна працівниця Олена Кузьмич. З її слів, протягом вересня аналогічні заходи проведуть у Колках та Новому Мосирі.