Волинь спіткало нашестя гусені Американського білого метелика, у зв'язку з чим у 44 населених пунктах області діє карантинний режим. Шкідник уражає дерева.

Про цю комаху, яку загрозу вона несе, в етері ГІТу розповіла керівниця відділу карантину рослин ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області Ірина Хайдукова.

Батьківщиною даного метелика є Північна Америка, в Європі він був вперше виявлений в Угорщині 1940 року. На територію України він потрапив у 1952 році.

«На даний момент площа поширення даного карантинного організму на території України становить понад 91 тисячу гекторів і карантинні обмеження запроваджені в 22 областях нашої держави. На території Волинської області вперше ми виявили Американського білого метелика у 2019 році в місті Рожище. За рішенням рожищенської РДА на той момент було запроваджено карантинний режим», — повідомила пані Ірина.

Як вона зазначила, з того моменту відслідковують поширення метелика на території області.

Хайдукова розповіла про особливості даного метелика:

«Цей організм не має природних шкідників. В нашій зоні він розвивається в двох поколіннях, тобто протягом одного вегетаційного періоду він двічі дає потомство. Даний шкідник надзвичайно плодючий: один метелик може відкладати в середньому близько 500 яєць».

Зі слів фахівчині, ознакою наявності цього метелика є павутинне гніздо на ураженому дереві.

«Зараз ми можемо спостерігати на території Луцька, де запроваджено карантинний режим, появу павутинних гнізд на деревах в придорожніх смугах, на деяких кленах. Пошкоджує даний шкідник близько 300 видів рослинності — це і плодові дерева, і декоративні. Коли ми відмічаємо спалах даного організму — він знищує все, що трапляється на його шляху — тим він і небезпечний», — пояснила пані Ірина.

Як вона зауважила, метелик веде нічний прихований спосіб життя, відкладає яйця високо на дереві на зворотній стороні листя та може перелітати на відстань до 40 кілометрів.

Наостанок Хайдукова відмітила, що боротьбу зі шкідником мають вести власники земельних ділянок, для цього управління проводить роз'яснювальну та інформаційну роботу. Боротися потрібно одразу за появи павутинних гнізд на деревах, бо саме тоді відбувається відродження гусіні з яєць і вона в цьому павутинному гнізді розвивається до шостого віку, після чого спускається і йде на залялькування. Коли помітили нове утворене павутинне гніздо, то його можна знищити механічно: зрізати й спалити, залити окропом — знищити гусінь, яка там зародилась.

Більше про поширення та життя метелика дивіться у відео: