7 вересня 2023 року постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду було задоволено апеляційну скаргу Департаменту муніципальної варти та скасовано рішення Луцького міськрайонного суду Волинської області у справі №161/6276/23 про скасування постанови про адміністративне правопорушення та прийнято нове рішення, згідно з яким Позивачу відмовлено у задоволенні позову, а постанову, винесену інспектором з паркування, залишено без змін, що в черговий раз підтвердило чинність та правомірність постанов інспекторів з паркування департаменту муніципальної варти.

Про це повідомляє Департамент Муніципальної Варти Луцької міської ради.

Апеляційний суд зазначив, що вимоги до стоянки транспортних засобів врегульовані параграфом 15 ПДР України, а не лише пунктом 15.10 ПДР, і повинні враховуватися у сукупності, а не вибірково, за бажанням особи, яка здійснила стоянку.

Колегія суддів апеляційної інстанції наголосила, що зупинка, стоянка транспортних засобів є невіддільною складовою організації дорожнього руху, а тому, з метою зведення до мінімуму перешкод для руху усіх учасників дорожнього руху, зупинку і стоянку дозволяється здійснювати у спеціально відведених місцях, позначених відповідними дорожніми знаками або на узбіччі.

Також, звертаємо увагу водіїв, що сам факт того, що автомобіль припарковано на тротуарі, а не на проїзній частині, не може свідчити про відсутність перешкод дорожньому руху, адже пішохід теж є учасником дорожнього руху і наявність умов для його пересування є важливою умовою належної організації дорожнього руху.

Транспортний засіб правопорушника був розміщений на тротуарі, де для руху пішоходів залишається менш як 2 метрів, що є порушенням п. 15.10 «в» ПДР України та ч. 3 ст. 122 КУпАП, за що передбачено адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 680 гривень.

Департамент муніципальної варти попереджає гостей та мешканців міста Луцьк, що інспекторами з паркування департаменту муніципальної варти щоденно проводяться патрулювання з метою виявлення та запобіганням адміністративним правопорушенням у сфері недотримання правил зупинки, стоянки, паркування.