Осінь – пора сезонних захворювань. Хвороба брудних рук – так часто називають ротавірусну інфекцію. У Луцькій міській дитячій поліклініці лікарі наголошують, що для цієї хвороби характерний гострий початок: рвота, рідкий стілець, біль в животі, підвищення температури.

Головна небезпека – втрата рідини, повідомляють ІА Волинські новини.

«Ситуація у місті контрольована. Я хочу відмітити, що цей вірус справді характерний ураженням шлунково-кишкового тракту. Нагадаю класичне правило медицини: захворів – залишайся вдома. Ми приймаємо всіх дітей та залучаємо вузькопрофільних спеціалістів: інфекціоністів, гастроентеролога. Як тільки ви бачите перші симптоми захворювання, обов’язково зв’яжіться з лікарем, з яким укладено декларацію», – закликала директорка КП «Луцька міська дитяча поліклініка» Оксана Лєщинська.

Відомо, що інфікуватися можна і безпосередньо від хворого, і під час контакту з поверхнями або предметами, які могли бути забрудненими. Лікарі наголошують, що слід дотримуватися принаймні елементарних правил гігієни, аби зменшити ризики підхопити ротавірусну інфекцію.

«Як тільки з’явилися симптоми, телефонуємо до свого лікаря, відпоюємо, адекватно лікуємо, виконуємо його призначення. У нас є специфічна та неспецифічна профілактика. Специфічна – це дві вакцини. Вони не входять в календар щеплень, а є додатковими. Вакцину вводять перорально, тобто через рот. Так можна захистити дитину, і в разі захворювання вона буде мати легший його перебіг. Неспецифічна профілактика – це миття рук, овочів, фруктів», – поінформувала педіатр Тетяна Молочій.

Інкубаційний період може тривати до десяти днів. Увесь цей час вірус легко поширюється, навіть якщо у хворого немає жодних ознак. Особливо небезпечним ротавірус є для маленьких дітей, тож вкрай важливо не пропустити момент, коли потрібна госпіталізація.