Міністерство освіти та науки України оприлюднило список окремих закладів освіти у кожній області, які нині проводять набір до класів, в яких будуть вивчати українознавчий компонент. Наразі ще розробляються технічні можливості, аби забезпечити навчання, а поки оприлюднено контакти зафіксованх шкіл.


У МОН було затверджено наказ, який встановлює специфіку навчання дітей, змушених перебувати за кордоном через війну та одночасно навчатися в українській та іноземній школах. Зокрема, для вивчення українознавчого компоненту передбачається тимчасовий перехід учнів до сформованих окремих класів.

Підхід, який розробили у Міносвіти, дозволяє уникнути подвійного навантаження від паралельного навчання у двох школах. Якщо ж учні повернуться додому або вирішать продовжити навчання у своїх закладах освіти, то у МОН запевняють, що школярі в будь-який момент можуть це зробити.

У той же час в Україні продовжують діяти інші форми навчання для учнів, які перебувають за кордоном: повноцінна дистанційна освіта (з вивченням усіх предметів), сімейна форма та екстернат. В освітньому відомстві наголошують, що батьки можуть обирати найбільш зручний для них варіант.