У селі Мельники вчора, 26 вересня, вдев’яте пройшла спільна українсько-польська акція «Дорога до миру». У рамках заходу відбулося вшанування пам’яті вбитих більшовиками польських військовослужбовців у 1939 році, покладання квітів до пам’ятників загиблим українським захисникам, символічний забіг дистанцією 1939 метрів та традиційне висаджування дерев.

Про це повідомили в ОВА. 

Варто зазначити, що 84 роки тому вірні присязі військовослужбовці Корпусу охорони пограниччя та Війська польського вступили в нерівний бій з окупантами – червоноармійцями 52-ї стрілецької дивізії.

Під час збройного конфлікту загинула велика кількість польських солдатів та офіцерів. Частину тіл вбитих поляків місцеві жителі знайшли і поховали на сільському кладовищі.

«Ми зібралися сьогодні тут, щоб вшанувати світлу пам’ять загиблим, які боронили свою державу і поклали за неї життя. В умовах повномасштабного російського вторгнення ми бачимо повторення історії – багато українських Героїв, відстоюючи цілісність та незалежність своєї держави, на жаль, гинуть, – зазначила Мирослава Якимчук під час заходу. – Дорога до нашого миру не є легкою, але ми дякуємо польському народу, який один з перших ступив з нами на цю дорогу і крокує пліч-о-пліч з нами уже тривалий час».

Присутні поклали квіти до пам'ятників загиблим польським воїнам та українським захисникам Олександру Жипі та Ігорю Хомику.

Далі розпочався символічний забіг на дистанцію 1939 метрів під назвою «Дорога до миру», у якому взяли участь учні школи села Мельники, вчителі, студенти ВНУ імені Лесі Українки та всі охочі. Переможці отримали від організаторів подарунки.

За ще однією доброю традицією цього пам'ятного заходу, у місцевому сквері відбулось спільне висаджування дерев. А в сільському клубі гості ознайомилися з експонатами виставки живописних робіт, створених на пленерах у Мельниках митцями з різних куточків України.