Громадська організація «Лабораторія змін» розпочинає реалізацію проєкту «Орф-підхід і традиційна українська музика» за підтримки Фонду «МХП – Громаді» в рамках конкурсу «Час діяти, Україно!».

Про це ГІТу повідомили у пресслужбі Агроіндустріального холдингу «МХП».

Творці проєкту зазначають, що його мета – зберегти традиційну українську музику та популяризувати її серед дітей і молоді через проведення тематичних музичних і танцювальних майстерень та мотиваційних зустрічей-гутірок в Інклюзивному хабі у Луцьку.

Проєкт реалізовуватимуть упродовж вересня-грудня 2023 року. У рамках проєкту планують провести Майстерню традиційного танцю та Співочу майстерню для молоді; тренінг для спеціалістів «Орф-підхід і традиційна українська музика»; серії зустрічей-гутірок із дослідниками – популяризаторами традиційної української культури.

«Традиційна музика – один із ключів до розуміння автентичної української культури. І наш час найбільш сприятливий для цього, адже Україна, українське зараз переживають новий виток розвитку. Під час співу людина наче розчиняється у ньому, розслабляється і зосереджується. Це повертає її до важливих питань турботи про себе, а потім і до взаємодії з іншими.

Часте віртуальне спілкування призводить до психологічного напруження. Це особливо проявляється через стрес, викликаний війною, напруженою працею та недостатньою взаємодією із собою. Саме українська традиційна музика є інструментом, який зцілює та заспокоює.

Орф-підхід – це методика, яка використовується як для навчання та розвитку, так і як музично терапевтична практика для роботи з уразливими категоріями. Ще сам Карл Орф наполягав на тому, що потрібно використовувати музичний матеріал рідного для дитини/людини місця, який знаходить відгук на генному рівні. Поєднання цих компонентів дає позитивний результат.

Проєкт одночасно вирішує два головні завдання: збереження та популяризація української традиційної культури і навчання фахівців із застосуванням навичок поєднання української музики з новаторськими підходами до навчання та особистісного розвитку. Саме це визначає актуальність проєкту.