Ковельчанка Катерина Мороз звернулася до поліції з проханням допомогти повернути гроші. Кошти вона назбирала у соцмережі, створивши так звану банку на автошини для військового підрозділу чоловіка, який служить на Харківщині.

Майже 15 тисяч гривень для ЗСУ, а також 52 тисячі гривень з її кредитки зникли після спілкування з невідомим працівником банку. Катерина поширила розповідь про лихо у Фейсбуці. Про це йдеться у сюжеті 12 каналу, передає ВСН.

«Написала мені якась дівчина у фейсбуці під постом і попросила написати свої номери телефону, сказала, що зможе допомогти зі збором коштів. Я написала номер телефону і очікувала дзвінка. На тій стороні трубки був чоловічий голос, який повідомив мені, що це працівник банку. Номер телефона був такий як стаціонарний київський, починався на +48. Представився працівником банку і сказав, що уточнюють, з якою метою збираю кошти, чому не попередили банк і сказав, що банка заблокована, її обмежили. Попросив перейти в «Телеграм-бот», бо в «Телеграмі» не можуть зв'язатися, тому банку заблокували, тепер кошти на неї не можуть надходити. Відповідно, я перейшла туди в «Телеграм», - розповіла дружина військового.

У підсумку Катерину попросили продиктувати чотири цифри з СМС, щоб зняти обмеження із збору коштів. Після цього у неї зникло близько 70 тисяч гривень.

«В голові не вкладається, щоб в такий час можуть таким займатися, таке робити. І ще не у просто людей, а саме тих людей, які допомагають армії, отак обкрадати», - бідкається жінка.

Поліція відкрила кримінальне провадження щодо шахрайства, ведеться слідство.

«За цим фактом внесено відомості до єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 4 статті 190 кримінального кодексу України. Мова йде про шахрайство, скоєне в умовах воєнного стану. Поліцейські прикладають максимум зусиль, аби встановити зловмисників і повернути втрачені кошти. Наразі це дуже поширена схема, на яку продовжують вестися люди,не зважаючи і на велику кількість превентивних матеріалів, і на широку інформаційну кампанію у ЗМІ, соцмережах і навіть на вулицях», - розповіла старша інструкторка Нацполіції Волині Марія Балдич.

А тим часом друзі Катерини Мороз збирають кошти по новому колу.