Нашому ворогу вигідно поширювати фейки про те, що депутати не воюють і ховаються за спинами народу.

У липні 2023 року рух «Чесно» направив звернення до всіх обласних рад та міських рад обласних центрів.

Загалом отримано дані від дев’яти міських рад обласних центрів та п’яти обласних рад. Це пояснюється тим, що ради не зобов’язані мати інформацію про деталі військової служби депутатів. Саме тому рух «Чесно» паралельно зробив запити до політичних партій і підготував окреме дослідження «Депутати не служать. Хто сказав?».

У кожній раді, яка надала дані, є депутати, які взяли в руки зброю і пішли на фронт. Загалом кількість військовослужбовців серед місцевих депутатів зменшилась. І цьому є пояснення. Деякі депутати склали мандат, аби дозволити наступним соратникам з партійного списку зайти у раду і виконувати представницьку функцію повноцінно.

Такий приклад є і у Верховній Раді України. Михайло Забродський – генерал-лейтенант, Герой України та легендарний десантник від початку вторгнення він став на захист України. Аби повноцінно нести службу він достроково припинив повноваження народного депутата України від «Європейської солідарності».

Важливо, аби під час воєнного стану робота органів державної влади була сталою. А під час військової служби повноцінно долучитися до депутатської роботи може бути складно або й взагалі неможливо. Тому депутати, які прийняли рішення передати мандат наступному у списку кандидату та продовжити службу в силах оборони є хорошим прикладом розуміння пріоритетності потреб та власних часових ресурсів.

Разом з тим, є й ті депутати, хто числяться у лавах ЗСУ чи ТрО, перебувають у тилу і відвідують сесії. Рух «Чесно» також виявив таких зокрема у Київраді. Окрім того, варто зазначити, що низка депутатів перебувають у добровольчих формуваннях тергромад. Бійці таких формувань не залучаються до бойових дій, а також мають можливість розірвати контракт у будь-який момент за власним бажанням і тому дані про таких депутатів на графіці відсутні. 


У Луцький міський раді на військовій службі перебувають два депутати. Загалом це 4,9% від загальної кількості. Один є представником фракції «Європейська солідарність», а інший фракції «За майбутнє». Ще один депутат є добровольцем формування тергромади.

Нещодавно один з них повідомив про складання мандату. Депутат від «Європейської солідарності» Юрій Моклиця написав заяву про складання депутатського мандата. Зі слів депутата, до цього кроку його спонукало те, що вже 15 місяців він фізично не може виконувати свої обов'язки, адже служить у лавах ЗСУ. Тож його «мучить совість», адже хтось інший міг би працювати в цей час на користь громади на його місці.

Юрій Моклиця

Дослідження доводить, що місцеві депутати, як і інші громадяни України, стали на захист держави не лише після 24 лютого, а й ще з часів АТО та ООС. Вже у 2022-2023 роках частина з них склала мандати, аби допомогти місцевим радам мати кворум на засіданнях та оперативно вирішувати питання громад.

Про інші області читайте на Главком.

Вікторія Олійник, рух «Чесно»