У Шацькому національному природничому парку в болотистій місцевосці живе унікальна рослина-хижак, яка ловить комах і харчується ними.

Про це інформують в Шацькому НПП.

«Прекрасний, різноманітний і дивовижний світ природи, в якому все досконало та гармонійно. Серед якого є цікава мешканка боліт – росичка – рослина-хижак. Це багаторічна рослина з безлистим квітковим стеблом заввишки 10-20 см, зростає на торфяних болотах, що вистелені килимами з моху. Листя росички вкрите віями. Якщо комаха сідає на листок, вії захоплюють її і листок загинається. Через декілька днів він розігнеться, вії випрямляться, а неперетравлені залишки комахи здує вітер», - йдеться у повідомленні.

Такий незвичайний спосіб живлення росички не випадковий, він просто необхідний їй для виживання. Болотисті місцевості, на яких і мешкають рослини - хижаки, не можуть їх прогодувати. А з комахи при перетравленні росичка отримує необхідні для її життя корисні речовини такі як: фосфор, азот, солі магнію, натрію і калію. Тривалість життя росички становить від двох до десяти років.

На території Шацького НПП є три види росичок: круглолиста (Drosera rotundifolia L.), англійська (Drosera anglica Huds.) та росичка середня (Drosera intermedia Hayne). На їх оселища можна натрапити біля озер Карасинець, Озерце, Велике Чорне та Луки.

Осушення боліт згубно вплинуло на популяцію болотних видів рослин. А з побудовою Копаївської, Поліської та Прип’ятської осушувальних систем на території водно-болотних комплексів суттєво зменшилась площа локалітетів червонокнижних видів рослин, зокрема усіх видів росичок, а вони є льодовиковим реліктом.

«Тому, наше основне завдання охороняти, берегти і примножувати біорізноманіття рідного краю!», - додають у Нацпарку.