Луцький міський голова Ігор Поліщук вважає, що осінь і зима можуть бути складнішими за попередні.

Про це пише ІА Волинські новини

«Ми бачимо повідомлення військових про те, що агресор дещо знизив інтенсивність ракетних ударів для того, щоб накопичити запас ракет і з початком опалювального сезону вдарити по об’єктах енергетики. Ми маємо бути готові до цих загроз», - зауважив міський голова.

Також очільник громади зазначив, що 90% котелень ДКП «Луцьктепло» обладнано джерелами альтернативної енергії.

«Дехто думає, що котельню можна заживити від генератора на шість кіловат. Насправді ні. У нас є котельні, на яких розміщено дизельні генератори потужністю понад тисячу кіловат. Вони займають гігантську площу. Для їх встановлення необхідно облаштовувати фундамент і паливний резервуар, тому що кількість пального, яке споживає такий дизельний генератор у піковому режимі навантаження, може сягати 10 тисяч літрів на добу. Для його підключення та коректної роботи необхідні шафа керування, частотний регулятор та інше обладнання», - каже Ігор Поліщук.

«Луцьктепло» провело велику роботу з підключення цих генераторів. Деякі з них було придбано за кошти місцевого бюджету, а деякі отримали від наших міжнародних партнерів, за що їм дуже дякуємо.


«Маємо завдання – до початку опалювального сезону підключити до джерел альтернативної енергії решту 10% котелень», - підкреслив очільник громади.

Переважна більшість об’єктів «Луцькводоканалу» – і свердловини, і станції водопідготовки, і каналізаційно-насосні станції – мають дизельні генератори. Напрацьовані різні сценарії роботи водоканалу в разі непередбачуваних ситуацій. Тобто зроблено все, аби лучани були з водою навіть у разі відключень електроенергії. Можливі певні незручності лише для тих мешканців громади, хто проживає на п’ятому-дев’ятому поверхах, – через недостатній тиск води. Але можна звернутися до сусідів. У багатьох будинках є змога набрати воду в підвалі. Тому ці питання не критичні.

Усі наші заклади охорони здоров’я теж обладнано дизельними генераторами. Міська лікарня має власну твердопаливну котельню на випадок якихось проблем із газом.

«Загалом вважаю, що в плані критичної інфраструктури ми підготувалися максимально», - додав Ігор Поліщук.


Також у громаді облаштовано понад 50 пунктів обігріву. Всі обладнано генераторами та буржуйками чи тепловими гарматами, забезпечено водою, медикаментами.