З початком великої війни на Волині поголів'я диких тварин за воєнні роки зросло в рази.

Олені, лосі та козулі вискакують на дороги, а дикі кабани й вовки підходять до людських хат у пошуках їжі. Випадкові зустрічі з лісовими мешканцями стали звичними для волинян. Чому так відбувається розповіли лісівники з Волині, - пише сайт «Подробиці».

Не боїться людей і позує на камеру олень Ромка. Він європейської породи. Ще дитинчам у лісі його знайшли місцеві жителі й передали лісівникам.

«Живе він в нас вже п'ятий рік, п'ятий рік. Вже ми привезли йому дві самки», - каже головний лісничий філії «Володимир-Волинське лісомисливське господарство» Микола Іваницький.

Оленів європейських лісівники на Волині розводять вже кілька років, щоб збільшити їх популяцію у тутешніх лісах. Торік сотню цих шляхетних тварин привезли з Литви.

«Ми маємо великий вольєр з розведення оленя європейського площею тисячу двісті гектарів. Вони дали приплоду 25 особин. Враховуючи, що велика територія вольєра, вони там себе нормально почувають, є достатня кормова база», - додає Іваницький.

У сусідньому вольєрі - лані та олені плямисті. Живуть дружно. Їдять з однієї годівнички.

«У нашому районі й в найближчих районах плямистого оленя не було. Це в нас тут перші, вже в нас є потомство - двоє. У нас навіть я не знаю, чи в області де є лань в дикій природі. Це теж завезли її до нас недавно. Практично вже другий рік, вже теж є потомство», - розповідає лісничий Губинського лісництва Ігор Іщук.

У Новозборишівському лісництві лісівники у дику природу випускають зайців-русаків. Звірята не дуже хочуть бігти на волю. Розведення цих тварин - новий досвід для лісівників. Зайців тут поселили вперше торік.

«Почали експеримент з зайцями для того, щоб збільшити потомство лісової галузі. До 50 штук. Можна приручити фазана, кабана, заєць не приручається», - каже єгер Новозборишівського лісництва Олександр Сусь.

Поруч вольєр з дикими кабанами. Цих тварин лісівники вирощують уже не один рік. Для свиней збудували великі загородження.

Коли з'явиться вдосталь трави, а відтак і корму свиням, їх випустять у ліс. Свого часу покинути вольєр і поселитись в мисливських угіддях - чекають і фазани. Ці птахи вже народилися на Волині. Днями лісівники у вільний політ відпустили ще майже дві сотні фазанів.

«Фазанами ми займаємося вже п'ять років, і вже чотири роки ми випускаємо в угіддя свого фазана. Випускаємо дорослих, як-от зараз буде починатися у них сезон розмноження. Вони собі зроблять гнізда, я думаю, і приведуть потомство, яке буде життєздатним, вирощеним в дикій природі», - мовить мисливствознавець філії «Володимир-Волинське лісомисливське господарство» Григорій Биховець.

Волинські лісівники попри війну розвивають мисливське господарство. Хоча вже два роки, як полювання заборонено. Відтак, кількість тварин у тутешніх лісах значно зросла. У соцмережах часто з'являються фото та відео диких звірів.

На те, що їх розвелося так багато, кажуть лісівники, є кілька причин.

«На це однозначно вплинули відсутність полювання і великий фактор зіграло в тому числі багаторічний напрямок роботи лісівників Волині по вольєрному розведенню мисливських тварин і випуску їх в природні угіддя.За минулий рік було випущено в природні угіддя 222 кабани й понад дві тисячі фазана», - каже провідний мисливствознавець Поліського лісового офісу Віталій Каращук.

Збільшилася і кількість хижих звірів. Поки суттєвої шкоди вони не завдають, запевняють лісівники. Чого не скажеш про людей. Якщо у перший рік повномасштабного вторгнення браконьєрів у тутешніх лісах не бачили, то нині такі «дикі» вилазки реєструють. Тож з початком весни, коли в лісах народжуватиметься нове життя, єгерські служби посилюють охорону.