Першу на Львівщині операцію Феррацці - одне з найскладніших кардіохірургічних втручань у світі - виконали медики Лікарні Святого Пантелеймона Першого медоб’єднання Львова спільно з заступником директора Інституту Амосова.

Пацієнт - 48-річний Сергій Ципко з міста Ковель. П'ять років тому наш кардіолог Василь Процько  діагностував гіпертрофічну кардіоміопатію.

“Найбільше мене турбувала задишка. Вона почала з'являтися не тільки під час фізичних навантажень, а й - ходьби. Було дуже важко”, - ділиться пацієнт.

Спершу чоловіка лікували медикаментозно, але останній рік консервативне лікування втратило ефективність. Тож єдиний вихід - операція Феррацці.

До слова, гіпертрофічна кардіоміопатія - це спадкове захворювання, що вражає міокард. На відміну від вроджених вад розвитку, при спадкових захворюваннях людина може народитися з абсолютно здоровим серцем і багато років навіть не підозрювати про загрозу. З часом недуга призводить до потовщення міжшлуночкової перегородки. У нормі вона має бути не більше 1 см, а у Сергія - цілих 2.5 см. Внаслідок цієї патології порушується серцевий ритм, кров не циркулює належним чином і хворий може раптово померти.

Аби допомогти Сергію та поділитися досвідом лікування таких пацієнтів із львівськими спеціалістами, в Лікарню Святого Пантелеймона з Києва приїхав заступник директора Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова - Костянтин Руденко. Разом з львівськими лікарями він виконав першу в історії регіону операцію Феррацці.

Операція Феррацці вважається одним із найважчих втручань в кардіохірургії, але водночас найбезпечнішим для пацієнта. Костянтин Руденко пояснює в чому суть цієї надскладної операції:

“У ході втручання ми звільнили вихід із серця пацієнта, щоби відновити нормальне циркулювання крові між другим шлуночком та аортою. Зробили реконструкцію мітрального клапана і відновили його функцію, тим самим забравши повну симптоматику у пацієнта. Після реабілітації він зможе повноцінно жити”.

Своєю чергою керівник Центру серця та судин Лікарні Святого Пантелеймона Роман Домашич відзначає надзвичайну важливість цієї першої для Львова операції:

“Це значна подія для 1ТМО та міста Львова. І за таку можливість ми дякуємо Костянтину Руденку із Інституту Амосова. Ми разом провели це унікальне втручання. Таким чином ми розширюємо програму раптової серцевої смертності в Україні і відтепер пацієнти з усіх західних областей можуть звертатися за допомогою в нашу лікарню”.

Операція Феррацці тривала 4 години та минула успішно.

Ми дякуємо колегам з Інституту Амосова, зокрема, директору академіку Василю Лазоришинцю за підтримку і допомогу в опануванні та впровадженні нових кардіохірургічних методик в лікарнях Першого медоб’єднання Львова.