16 квітня у Луцьку відбувся спецпоказ фільму «Я і Фелікс» режисерки Ірини Цілик. Кінострічка вийшла в український прокат 11 квітня та була знята за мотивами книги «Хто ти такий?» письменника та військовослужбовця Артема Чеха.

Показ фільму у Луцьку організували команди мистецького об'єднання «Фронтера» та платформи «Алгоритм дій».

Детальніше про цей показ фільму в етері розповіла репортерка Громадського інтерактивного телебачення Альона Бєлова.

Фільм переносить глядача у епоху 90-х років минулого століття, на які припадає дорослішання та формування головного героя Тимофія.

«Це моя спроба поговорити про часи, коли люди мого покоління (30-40 років) формувалися, ми були розгубленими дітьми, підлітками. Про наші стосунки з тодішніми дорослими, адже тепер дорослі — це ми й нині несемо відповідальність за наші життя і життя країни. Сьогодні з новими поглядами хотілось озирнутися назад і про це поговорити», — розповідає про свій фільм Ірина Цілик.

Головні ролі зіграли непрофесійні актори, серед яких син режисерки Андрій Чередник. Він зіграв Тимофія у дитинстві й, на диво, одразу дуже органічно поєднався із Феліксом — ветераном Афганської війни, якого у фільмі зобразив письменник Юрій Іздрик. У підлітковому віці Тимофія зіграв Владислав Балюк.

Події, описані у книзі, відбуваються у Черкасах, проте локації для зйомок режисерці довелось шукати у Києві та Житомирі.

Кінострічка відрізняється унікальною увагою до деталей — квартира головного героя, одяг, локації міста, музика та, навіть, розмови — все виказує період 90-х.

Тепер цей фільм пані Ірина представляє луцькому глядачу і зізнається, що ще жодного разу не була тут, як туристка:

«Я завжди приїжджаю сюди з якимись виступами і аудиторія в Луцьку одна з найкращих в Україні. Їдеш сюди, як до свого перевіреного кола людей».

За її словами, фільм вже бачили за кордоном, адже його прем'єра відбулась на Варшавському кінофестивалі.

До того ж, нещодавно, режисерка представила стрічку в США. Нині «Я і Фелікс» виходить у прокат у Канаді. Пізніше фільм буде анонсовано також на стримінгових платформах.