Ртуть - це хімічна речовина другого класу небезпеки. Найбільш небезпечні для організму людини - пари ртуті, які вдихаються, коли розіб'ється термометр. Вони накопичуються в організмі та негативно впливають на нервову систему.

Про це розповів Суспільному заступник начальника Головного управління Державної служби надзвичайних ситуацій Волині Володимир Портусь. З його слів, в термометрі може використовуватись до 5 і більше грам ртуті та якщо він розбився у вас вдома варто не панікувати, а знати та вміти позбутися небезпечних випарів, які можуть зашкодити.

Що робити якщо розбився ртутний термометр?

Коли розбивається термометр, утворюються маленькі кульки, які при дотику розбиваються ще на менші.

  • Треба обережно зібрати кульки ртуті. Найкраще це робити змоченою газетою, серветкою або ватним диском, клейкою стрічкою або медичною грушею. Після того, як всі кульки ртуті забрані їх варто помістити в скляну банку;
  • Після очищення поверхні від ртуті провести хімічну обробку розчином Люголя – 25 г на 1 л води.
  • У приміщенні зробити циркуляцію повітря — тепле випустити, а холодне запустити. Під час провітрювання шкідливих парів ртуті стане менше;
  • Приміщення, в якому розбився термометр ізолювати, щоб ртуть не розносилась по інших приміщеннях.

Ртуть починає випаровуватись при 18 градусах тепла, чим холодніше приміщення, тим краще.

Чого робити не варто?
  • Не можна збирати ртуть пилососом та віником, бо вони розбивають ртуть ще на більшу кількість кульок.
  • Не можна обробляти кімнату спиртовими розчинами, бо ртуть випаровується разом із спиртом.
Як утилізувати ртуть?

Після того, як ртуть зібрали її потрібно передати на утилізацію:

  • Це роблять у відділі екології Луцької міської ради;
  • Також можна самостійно віднести ртуть до пунктів збору люмінесцентних побутових ламп і ртутних термометрів. У Луцьку їх є два: контейнер біля департаменту ЖКГ на вулиці Богдана Хмельницького, 40а та контейнер біля ЖКП №2 на бульварі Дружби Народів, 13а.

Для того, щоб дізнатися стан граничнодопустимої концентрації ртуті в приміщенні, можна звернутися у Волинський обласний лабораторний центр для того, щоб вони зробили такі заміри та визначили чи приміщення придатне для безпечного проживання.

А найкраще, радить Володимир Портусь, купувати та користуватися безпечними, без ртутними термометрами, як не несуть шкоду.