Стало відомо, скільки вивезеного з України бурштину конфіскувала фіскально-митна служба Польщі.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань "Сила правди" на основі даних Митно-фіскальної служби Польщі.

Впродовж 2021-2023 років митно-фіскальна служба Польщі при незаконному ввезені з України затримала й конфіскувала майже 380 кг бурштину. Це означає, що товар минув українських митників непомітно.

Найбільша кількість бурштину, затримана польською митно-фіскальною службою у 2021-2023 роках при незаконному ввезені з України, становила 67,4 кг.

За ці три роки поляки зупинили 23 спроби незаконного ввезення бурштину з України до Польщі та затримали загалом 378,7 кг дорогоцінного каміння. Це означає, що на українських митних пропусках в зонах відповідальності Волинської та Львівської митниць відповідний товар пропустили.

За польським законодавством, в разі виявлення бурштину без документів суд виносить рішення про його конфіскацію в дохід держави. Потім бурштин продають на публічних торгах, або за оголошенням.

Натомість з українського боку в зоні відповідальності Волинської митниці впродовж 2022-2023 років зафіксовано лише три випадки незаконного вивезення бурштину. Останні два були зафіксовані уже в прикордонному пункті пропуску в Польщі, але притягнули до відповідальності винуватців за це за українським законодавством.

За інформацією волинських митників, у 2022 році їх працівники не дали вивезти через митний пост «Ягодин» бурштин вагою 508,5 грам.

У 2023 році у прикордонному пункті пропуску «Зосин» завдяки роботі польських митників, вдалось вилучили бурштин вагою майже 30 та 37 кг. За це склали два протоколи про порушення митних правил за ч.1. ст. 483 Митного кодексу України. Йдеться про приховування від митного контролю у спеціально створених тайниках (сховищах) товар, або ж з підробленими документами на них.

Водночас, за повідомленням волинських митників, рентген (скануюча система) для огляду вантажівок та контейнерів на пункті пропуску «Ягодин-Дорогуск» впродовж 2022-2023 роках працювала у штатному режимі, тобто без перебоїв та за графіком. На іншому пункті «Устилуг-Зосин» такі рентгенівські системи не встановлені.

Цікаво, що у попередні роки таких спроб незаконного вивезення бурштину за кордон було набагато більше. Зменшення обсягів контрабанди найімовірніше пов’язане з падінням цін на бурштин у світі. Як пише у своєму блозі на «Економічній правді» бізнесмен Ігор Ільчишен, у 2014-2015 роках середня ціна за кілограм бурштину-сирцю була вп’ятеро вищою, ніж зараз.

«За статистикою Державної податкової служби, нині кілограм сирцю коштує 10,7 тис грн. У 2014-2015 роках середня ціна за кілограм сировини була вп’ятеро вищою. Високу ціну диктував високий попит на бурштин з боку китайських компаній. Він став настільки популярним у країні, що кожна велика мережа ювелірних магазинів намагалася створити свій асортимент прикрас з бурштину. Зараз немає передумов для збільшення попиту, а відтак – і на здорожчання бурштину. Мережі в Китаї вже забезпечили свої потреби в цих товарах, тож сплеску запитів на сировину не буде», – йдеться у блозі бізнесмена.

Особи, які незаконно вивозять бурштин за кордон, ризикують не лише отримати штраф та втратити саме каміння, а й свободою. Бували випадки, коли лише вилучають кантрабандний бурштин, але так «щастить» не всім.

За перевезення бурштину незрозумілого походження без документів, можна попасти і на кримінал. Покарання – від штрафу до позбавлення волі на кілька років (ст. 240-1 Кримінального кодексу України).

За пересилання, вивезення бурштину без належних на це документів, можна отримати штраф від до 51 тис грн до 170 тис грн, або обмеження волі на строк від двох до трьох років. Якщо повторно попастись на такому порушенні, або у значних розмірах вивозити бурштин, то тоді за це грозить від чотирьох до семи років в’язниці з конфіскацією майна.

Юрист проєкту «Свої люди» Віталій Гусак уточнив, що під значним розміром бурштину варто розуміти вартість бурштину, що у сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян. Цього року ця сума становить 151 тисячу 400 гривень.

Фото з відкритих джерел