У пункті пропуску "Устилуг-Зосин" серед особистих речей в одному з авто прикордонники знайшли дві старовинні ікони. Їхні вік і походження з'ясовуватимуть експерти

Про це повідомляє Волинська митниця.

На посту "Устилуг" у чоловіка серед особистих речей виявили дві старовинні ікони, що можуть мати історичну чи культурну цінність. Їх українець намагався вивезти за кордон та цьому завадили волинські митники. 

Правоохоронці відкриють справу щодо спроби вивезення культурних цінностей, ікони досліджуватимуть експерти

Ікони вилучили та передали на експертизу. Тим часом до правоохоронних органів скерували повідомлення про правопорушення, що містить ознаки злочину. Його попередньо кваліфіковано за ст. 201 Кримінального кодексу України (контрабанда культурних цінностей). Остаточні висновки – за експертами та слідчими. 

Зауважимо,  той, хто хоче вивезти або тимчасово вивезти з території України культурні цінності, подає письмову заяву про видачу відповідного свідоцтва до Мінкультури. За результатами розгляду заяви та доданих до неї документів Мінкультури видає документ, що є підставою для пропуску зазначених у ньому культурних цінностей за межі митної території України. 

Така адміністративна послуга надається впродовж 10 робочих днів і є безкоштовною для заявника. Натомість, згідно із санкцією статті 201 Кримінального кодексу, контрабанда культурних цінностей карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.