Робота особливо активізувалася у 2023-2024 роках, коли в результаті створення ДП «Ліси України» позитивною та більш чіткою стала державна політика в цьому напрямку. 

Про це повідомляє Поліський лісовий офіс. 

Минулої весни у ДП «Ліси України» розпочали реалізацію міжнародної програми Forest Recovery.

Головна її мета – відзначити територіальні громади, які вже передали або ж дали згоду на законодавче врегулювання самосійних лісів. Це також стало гарним стимулом та активізувало процес.

На Волині та Рівненщині перші Дипломи переможців Forest Recovery отримали Устилузька, Колківська, Шацька, Любомльська, Поворська громади Волинської області та Костопільська, Миляцька і Висоцька – Рівненської.

Надалі ця робота триватиме, адже насправді перелік громад, які погодилися передати землі до держлісфонду, значно ширший.

За цей період – 2023-2024 роки – філіям Поліського лісового офісу вдалося отримати дозволи на розробку проектів землеустрою на площу 134 га.

Також передано та зареєстровано право власності за філією «Соснівське лісове господарство» на площі 1264,5266 га так званих «нічийних лісів», які раніше були у комунальній власності.

Це означає, що на ці землі філії вже розпочали виготовляти державні акти, в результаті чого самосійні ліси зовсім скоро отримають офіційний статус.

Ще понад 261 га таких же площ у громадах віднесли до самозаліснених.

Щодо вже переданих за ці півтора роки, то такі кроки зробили у Володимир-Волинській, Нововолинській міських, Камінь-Каширській, Маневицькій селищних радах Волині та Дубровицькій, Рокитнівській, Сарненській та Соснівській громадах на Рівненщині.