Сьогодні, 25 травня, у соціокультурному просторі «Мистецький» відбулась зустріч із письменником та військовослужбовцем Анатолієм Дністровим.

Захід організувала команда мистецького об'єднання «Фронтера» за сприяння платформи «Алгоритм дій».

Модераторкою виступила книжкова блогерка, координаторка проєктів «Фронтери» Анна Єкименко-Поліщук.

В рамках цієї зустрічі письменник представив книжкову трилогію, до якої входять романи: «Сіра пейна», «Привиди» та «Перший кий Будича». У цих книгах автор досліджує зміну людей, їх поглядів в рамках суспільної культури під впливом історичних подій, – передає репортерка ГІТу.

Трилогія вийшла у видавництві Віхола.

«Сіра пейна» розповідає про життя провінційної богеми – художників, натурниць і поетів. Головний герой з плином часу зіштовхується із негативною стороною мистецької відокремленості.

У романі «Привиди» головний герой повертається в місто своєї юності, мов привид, блукає сучасними вулицями, пригадуючи творчі молоді роки.

До книги «Перший кий Будича» увійшли новели й оповідання, які розповідають історії вигаданого міста Будича. У центрі постає більярдна та її відвідувачі кінця 1980-х, серед яких місцеві авторитети, інтелігенція, журналісти. Дністровий обрав цей образ під впливом власних підліткових спогадів про більярдну в Тернополі.

Всі ці романи охоплюють різні періоди починаючи від 1980-х до нинішніх днів. Автор зіштовхує персонажів із оточенням та обставинами, які змушують їх переживати власну трансформацію та, як наслідок, показує зміну самого соціуму.

Під час презентації поговорили про мистецтво, культуру, зміни, яких вони зазнають під впливом історії, не оминули й тему сучасної війни.

На думку пана Анатолія, її детально опише у творах не старше покоління сучасних письменників. Цим успішно займатимуться ті молоді люди, які були позбавлені мирного дитинства та юності, змушені різко дорослішати й проходити власну ініціацію під впливом цієї війни.

Наприкінці гості заходу змогли придбати книгу, отримати автограф автора та сфотографуватись.