У Володимирі деяким мешканцям будинку, що на Ковельській, 138/2, відключили газопостачання через сусідку, яка не сплачує за комунальні послуги. Зі слів сусідів, вона й не визнає існування України як держави, тому й вирішила не оплачувати рахунки

Про це пише видання Конкурент.

Відрізали частину квартир від газу вчора, 17 червня. Й таким чином без блакитного палива лишилось сім квартир, у яких мешкають сім'ї з дітьми та пенсіонери. Люди навіть не можуть приготувати собі їжу й усе через сусідку, яка не платить за комуналку.

Як відрізали газ та що каже голова ЖБК?

Голова житлово-будівельного кооперативу цього будинку Олександр Дзядук розповів, що газовики прийшли провести огляд й, за його словами, підсунули акт про відключення газопостачання на одному зі стояків. Мовляв, є одна квартира, де заборгованість велика, але туди потрапити не змогли, тому відключили постачання на цілий стояк.

«У нас є квартира, там власниця Тетяна Кубрій. В неї велика заборгованість і не тільки за спожитий газ. Вона принципово ні за що не хоче платити, заявляє, що такої держави як Україна немає. Газовики вчора проводили перевірку усіх мереж. Вони прийшли у будинок і зразу повідомили, що хочуть у ту квартиру потрапити. Стукали у двері, на телефон вона не відповідала і ніхто так і не відчинив. Я надав цим працівникам контактні номери до її родичів. Газовики сказали, що хочуть запломбували лише її лічильник і тільки їй вимкнути газ», – розповідає голова ЖБК.

Пан Олександр зазначив: після усіх робіт його попросили підписати акти, що усе виконано. Проте, зі слів чоловіка, через поганий зір він не звернув увагу на те, що ж було у самому акті.

«У мене дуже поганий зір, вони дають мені той акт і кажуть, що треба підписати. Якихось підстав їм не вірити у мене не було і я його підписав. Потім вони мені кажуть: «ми усі стояки відкрили, окрім одного». Якраз не відкрили той, де та квартира. Я запитав, яке вони мали на це право, бо ж там 7 квартир на тому стояку, які все чемно сплачують. Вони повідомили: забезпечте її явку, тоді ми відкриємо стояк», – додає Дзядук.

Опісля, як розповідає голова ЖБК, коли жінка вже була на місці, працівники газової служби відмовилися приїхати, бо їхній робочий день закінчився. Сама ж Тетяна викликала на місце поліцію та почала заявляти, зі слів Олександра, що її ледь не силою з роботи привезли додому. Ба більше, чоловік додає, що жінка згодом почала й критикувати правоохоронців, нібито, у них не такі посвідчення і там мають бути якісь штампи УРСР.

Як ситуацію коментує безпосередньо боржниця?

Нашим журналістам вдалось поспілкуватися з Тетяною Кубрій. Ми поцікавились у неї, чому вона не платить за комунальні послуги. Відповідь, м'яко кажучи, подивувала.

«Я робила усі запити, у мене є відповідь з казначейства, з архіву з Києва щодо того, куди йдуть ці гроші, які ми платимо. Правоустановчих документів немає. Нехай нададуть документи, що воно їм належить. Я ж не те, що не хочу платити, я хочу, але хочу платити в державу. У мене немає заборгованості. Вони вимагають, піднімають тарифи, піднімають людям ціни й вимагають плати. Читаю вам, 203 стаття Цивільного кодексу, має бути волевиявлення учасника правочину вільним і відповідати його внутрішній волі. Моя внутрішня воля: я заявляю, що я людина з повними правами, жінка Тетяна. Нехай нададуть мені правоустановчі документи і якщо вони нададуть мені документи, що ці гроші йдуть в державу, а не в офшори на Кіпр», – пояснює свої дії Тетяна.

Хоч жінка каже, що заборгованості у неї немає, проте голова ЖБК Олександр Дзядук розповів: за газ вона боргує близько 13 тисяч гривень, а за обслуговування будинку близько 11 тисяч.

Коли у квартирах знову відновлять подачу блакитного палива та що кажуть газовики?

За словами голови житлово-будівельного кооперативу пана Олександра, газовики відкриють стояк, коли зможуть потрапити у квартиру Тетяни Кубрій. Проте, коли це станеться – достеменно невідомо.

Проте у Волинській філії «Газмережі» відключення геть не пов'язують із заборгованістю.

«У будинку на 68 квартир спеціалісти відключили від газопостачання 8 квартир. Виявили відсутність тяги в вентиляційних каналах трьох кухонь квартир. Відсутність тяги у вентиляційних каналах загрожує життю та здоров'ю споживачів, оскільки продукти згоряння природного газу не видаляються через вентиляційний канал, а це може призвести до удушення мешканців. Якщо акти від спеціалізованих організацій на періодичну повірку ДВК (димовентиляційних каналів) люди нададуть, усунуть порушення, тоді відновимо одразу газопостачання до квартир», – розповів начальник відділу технічного обслуговування Волинської філії «Газмережі» Роман Шабала.