Щорічно 20 червня відзначається Всесвітній день біженців. Організації по всьому світу організовують до цього дня різноманітні заходи, які мають на меті привернути увагу суспільства до проблем біженців. 

Цьогоріч темою Дня біженців визначили: «Солідарність та рішення для біженців та вимушено переміщених осіб».

З цієї нагоди благодійний фонд «Рокада» Волинь організував аудіовізуальну виставку «Переміщені долі: історії мужності та сили духу», яка відбулася у сквері «Зоряний» у Луцьку. Подію відвідала репортерка ГІТу Альона Бєлова.

Захід відбувся, аби привернути увагу до проблем, з якими зіткнулися переселенці та біженці та визнати їхню стійкість, силу та мужність.

Мешканці міста та внутрішньо переміщені особи мали нагоду почути 6 унікальних життєвих історій внутрішньо переміщених осіб та біженців, які пройшли тернистий шлях від пошуку нового дому до успішної інтеграції в незнайомих містах. Вимушені переселенці з Сумщини, Луганська, Херсона, або ж біженці з Таджикистану, Ірану, Саудівської Аравії у своїх аудіо історіях розказали про власний досвід пошуку себе, періоду адаптації та життєві перемоги. Вони поділилися пережитими емоціями та тим, що дає сили триматися і досягати успіхів у складні часи.

Мета заходу — привернути увагу до мужності й стійкості тих, хто був змушений залишити свої домівки через повномасштабну війну в Україні, зосередити увагу світової та місцевої влади на тяжкому становищі тих, хто тікає від конфліктів чи переслідувань. Захід спрямований на те, щоб створити можливості для підтримки біженців та переселенців, аби повернути їм надію на щасливе життя в новій країні, або ж чужому місті.

До участі у події запросили партнерів — благодійні фонди та громадські організації, які допомагають переселенцям, а деякі були створені ними. Серед них: ГО «Старт у нове життя», БО БФ «Луганщина в дії», БО БФ «Робимо добро дітям», БФ «Право на захист», «Крим SOS».

Також під час заходу відбулися різноманітні арттерапевтичні майстерки для дорослих та дітей, флешмоб, де кожний міг залишити відбиток своєї долоньки на мольберті.

Серед іншого діти та дорослі плели браслети з жовтих і блакитних стрічок, робили ангеликів з фетру, які могли або залишити собі, або повісити поруч зі дзвониками на деревах у сквері, які символізують загиблих у війні з окупантами.


Також охочі мали змогу взяти участь у майстер-класі від ГО «Старт у нове життя», під час якого в'язали клаптики жовтого та блакитного кольорів, які потім з'єднають разом у найбільший теплий прапор України в рамках акції «Нитка єднання».