Атаки росії можуть спричинити таку ситуацію, що Україна лишиться без курчат, гусенят і каченят. Батьківські стада доведеться вирізати, а інкубатори закрити. Через це сільгоспринки спорожніють, а селяни, в яких є домашні курчата, гусенята чи каченята, просто не зможуть їх виходити, бо й для цього треба світло.

У селі за 40 кілометрів від Луцька на 20 гектарах землі – тисячі гусей. Аби прогодувати усіх, на рік потрібно щонайменше три мільйони гривень, - пише ІА Волинські новини з посиланням на сюжет «12 Каналу».

«Цілий рік годуємо стадо. І це стадо годується правильно, тому що його треба весною провакцинувати. Ми вакцинуємо тільки французькою вакциною проти гусячого ентериту. У лютому треба подивитися: скільки хлопчиків-дівчаток. Це важка і клопітка робота. Літом готуємо підстилку. Дуже багато соломи тюкуємо», – розповідає фермер із Волині Руслан Хомич.

Це одне з найбільших на Волині батьківських стад гуски – данської породи Легарт. Тримають усіх цих пташок не на м'ясо, а заради потомства. Від лютого й до кінця червня тут збирають яйця та продають підприємцям, які мають інкубатори.

Ще нещодавно волинський фермер Руслан Хомич продавав 7000-8000 яєць на тиждень. Але з травня усе зібране непорушно лежить в ящиках. Одне таке яйце коштує 30-40 гривень. Лише за місяць чоловік втратив пів мільйона.

«Коли почали відключати світло, інкубатори повністю зупинили свою діяльність. На генераторах вони економічно не можуть витягувати це. Електричні підстанції на інкубаторах дуже потужні. Там 30 і більше кіловат. Товариш мені подзвонив й каже: «За дві години я спалив 150 літрів дизельного палива, ми не витягнемо». І тому почали зупиняти підстанції… Сказали: «Ми просто не будемо робити закладок у зв'язку з тим, що за дві години відключень ембріон вмирає в гусячих яйцях», – говорить Руслан Хомич.

Він працював з інкубаторами Харківської, Сумської, Вінницької та Волинської областей.

Прогодувати стадо – це 10 тисяч гривень на день. Щодня гуси дають близько пів тисячі яєць – це близько 20 тисяч гривень. Нині в ящиках – понад три тисячі яєць, які фермеру доведеться кудись віддати або просто викинути.

«Може, запитаємо, щоб кудись на корм віддати. Бо вони жорсткіші на смак за курячі… Отак, на превеликий жаль», – каже фермер Руслан Хомич.

Та найгірше – якщо ситуація з електроенергією в Україні не покращиться, йому доведеться просто вирізати частину стада. Це 10 років праці та мільйони вкладених коштів.

«Сумно. Наступного року, мабуть, буде менше гусячих ферм. Ми будемо думати, що робити з птахами. Шкода, бо це 10 років», – зазначає Руслан Хомич.

На луцькому ринку гусенят нині небагато. Продають здебільшого домашні. Привозні, тобто висаджені в інкубаторі, журналісти знайшли лише на двох точках. За одне гусеня просять 150 гривень. Через ситуацію з відключеннями, бідкаються продавці, ціну невдовзі доведеться скидати.

«Вони просто закриваються. Скидають ціни, щоб розпродати все, що є. Як зі світлом оце почалося, то ціни попадали страшенно», – нарікає продавчиня.

Та й до всього – продавати птицю нікому. Через те ж відключення світла люди не купують ні курчат, ні каченят, ні гусенят.

«У кожного є проблема. Каченята, як вилупилися, треба гріти. Та й люди, як купляють маленьких курчат, то їх теж треба гріти. Раніше брали більше. Зараз зовсім мало беруть, бо проблема зі світлом, кормами. Та й людей немає», – додає продавчиня.