17 напівпідземних та 6 наземних систем збору сміття встановили у Луцьку з початку дії програми із заміни старих контейнерів для збору твердих побутових відходів. До кінця поточного року в планах комунального підприємства «Луцькспецкомунтранс» встановити ще стільки ж.

Про це повідомляють у Луцькраді.

Директор цього підприємства Володимир Марценюк розповів, що ці системи мають три позитивні аргументи, які підтвердили правильність рішення з їх встановлення: екологічний та естетичний аспекти, а також експлуатаційні якості.

«Навколо майданчика зі збору твердих побутових відходів завжди охайно та чисто, птахи та тварини не мають можливості розносити сміття, а безхатьки — виймати з контейнерів. Систему набагато легше, швидше та дешевше експлуатувати. У нас зменшилась кількість працівників, які її обслуговують. Поруч із напівпідземними контейнерами комунальники встановлюють урни для збору пластикових пляшок, а вже скоро там з’являться й баки для скла», — каже він.

«Ці контейнери мають ряд переваг перед звичайними наземними контейнерами, при фактично однаковій ціні, — розповів Луцький міський голова Ігор Поліщук, оглядаючи майданчик у одному з дворів на вулиці Кравчука. — Але один підземний контейнер заміняє п’ять звичайних».

Мер відзначив, що контейнери виглядають дуже естетично та займають мало місця в дворі, тому програму з їх встановлення продовжать реалізовувати, адже старі виходять з ладу та ржавіють.

Комунальники кажуть, що пріоритет у встановленні таких майданчиків надають прибудинковим територіям, де зроблено капітальний ремонт.

Фото: Луцька міська рада