У селищі Локачі Володимирського району не можуть декомунізувати радянський танк ІС-2 "Йосип Сталін". Вартість демонтажу багатотонної машини ще два роки тому становила 100 тис. грн

Про це розповідає Суспільне.

Заступник Локачинського селищного голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тарас Хом’як сказав, що не знає, скільки коштують послуги демонтажу такої складності зараз, у 2024 році.

"Наша позиція як місцевої влади однозначна — це символ радянського минулого, пам'ятник, якого необхідно позбавлятися, — говорить посадовець. — Але з тим танком доволі непроста ситуація. Ми за те, щоб його там не було, але виникають супутні питання і вартість демонтажу".

Для того, щоб прибрати танк потрібна спеціальна техніка. Зі слів заступника, витрачати тисячі гривень на демонтаж під час війни місцева влада не готова, тому шукають мецената.

"Якби знайшовся добродій, спонсор, який би профінансував нам власною технікою, за наявності, і зняв цей танк, то ми з радістю таку послугу прийняли в дар. Але знімати й віддавати комусь, тим більше на безоплатній основі, ми не можемо, бо це комунальне майно", — сказав Тарас Хом'як.

Заступник селищного голови додав, що на найближчому засіданні ради місцеві обранці обговорять питання демонтажу танку "Йосип Сталін". Не виключає посадовець і проведення громадських слухань.

"Є прихильники демонтажу, є противники, є люди, які кажуть що наразі є важливіші проблеми, ніж демонтаж танка і витрачання бюджетних коштів. Питання демонтажу потребує підходу з "холодною" головою. Усе будемо робити зважено і відповідно до чинного законодавства", — зазначив посадовець.