Волинський митець Анатолій Бойко, знаний своїми виробами на яєчній шкарлупі, готується до встановлення ще одного рекорду.

Про це майстер розповів Суспільному.

Анатолію Бойку — 53 роки. Він має дві освіти: художника-дизайнера і професійного різьбяра. Сам ж розповідає, що вміє різати по-всьому, зокрема дереву, камені, склі та металі. 

Чоловік каже, що все розробляв та вивчав сам, багато експериментував, шукав спеціальні інструменти. І лише після відвідування стоматолога зрозумів, що для буріння яєчної шкарлупи потрібна високооборотна машинка та алмазне свердло. 

Анатолій Бойко нині працює з різними видами яєчних шкарлуп: перепелиними, курячими, гусячими та страусовими, які попередньо замовляє через інтернет у постачальників.

"Завжди використовую для дуже делікатних робіт перші п'ять яєць, які знесе гуска, тому що вони мають найміцнішу шкарлупу. Найскладніший етап – це в мене простукати яйце, найти найслабше місце, лишити це слабше місце для більш насиченого декору", – розповів майстер.


Анатолія Бойка нагородили трьома дипломами про встановлення світових рекордів. Один рекорд він побив, більш ніж удвічі на курячому яйці просвердлив – 33 436 отворів діаметром 0,15 мм, другий рекорд встановив на гусячому яйці – у шкаралупі зробив 52 754 просвердлених отвори, третій рекорд був за найбільшу колекцію яєць, оздоблених металом.

"За ті всі роки, я думаю, що я зробив десь біля тисячі, може більше. Я уже багато учнів випустив, головне – треба мати відчуття в руках. Ні одного ескізу я не маю. Все в мене в голові. Вже готую новий рекорд", – зазначив чоловік.

Свої роботи Анатолій Бойко передає на аукціони в Європу, через культурних дипломатів, Сам також отримав мандат від Європейського Союзу культурного дипломата. Його роботи, каже майстер, продають на аукціонах, а виручені гроші з продажів майстер передає для військових.  

Анатолій Бойко народився 17 липня 1970 року в с. Буглів Лановецького району Тернопільської області. Закінчив Буглівську середню школу. У 1988 достроково закінчив Дубнівське професійне училище за професіями, різьбяр по дереву та художник дизайнер. Під час служби в армії 1988 -1990 рр. під кінець служби отримав важке поранення в Нагірному Карабасі. Після лікування був звільнений в запас. У 1992 році по загостреннях наслідків поранення отримав 2 групу інвалідності. Відтоді почав займатися в мистецькому напрямку. 

Митець отримав Всесвітній Орден Зірки "Кредо". У 2019 році він отримав звання почесного жителя міста Володимира. Його творчість визнали світовим надбанням людства. Техніка розпису металом по яєчній шкаралупі виявилася унікальною й досі невідомою в жодній країні.