Жителю Волині винесли вирок за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації. Чоловік не прийшов до ТЦК, хоч ВЛК визнала його придатним

Про це йдеться у вироку Ратнівського районного суду Волинської області, передає "Еспресо.Захід".

Так, згідно з матеріалами справи, обвинувачений - уродженець села Якушів. Неодружений та раніше не судитимий. Чоловіка 23 серпня визнали придатним до військової служби без обмежень згідно з висновком ВЛК і вручили йому повістку, однак той до ТЦК не з'явився.

Українець повністю визнав вину та розкаявся. Точної причини своєї неявки за "бойовою повісткою" він не пригадав, однак припустив, що, можливо, "запізнився на автобус чи боявся служби в ЗСУ".

Зі слів чоловіка, його раніше призивали до ЗСУ, але у військову частину з невідомих причин не направили. Він зазначив, що з початку 2000-х років хворіє на гепатит та не лікується через відсутність грошей. З рішенням про придатність військовозобов’язаний погодився і вирок ВЛК не оскаржував.

У матеріалах справи зазначається, що в обвинуваченого - "хронічний персистуючий гепатит у стадії ремісії". Суд наголосив, що діагноз підсудного не вважається підставою для звільнення від мобілізації.

"Наявне в обвинуваченого захворювання не є підставою для звільнення його від обов`язку з`явитися за викликом для призову на військову службу, оскільки відповідно до ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" він не належить до категорії військовозобов`язаних осіб, що не підлягають призову під час мобілізації", - йдеться у вироку.

Відтак суд визнав українця винним в ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації (ст. 336 ККУ). Йому призначили три роки в'язниці.