Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець відреагував на заяви Волинського ОТЦК та СП, де стверджувалося, що адвокати не повинні втручатися у процеси мобілізації.

Про це йдеться у його Телеграм-каналі.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець висловився щодо нещодавньої публікації ТЦК та СП у Волинській області. Тоді у ТЦК прокоментували сюжет одного з волинських телеканалів щодо втручання адвокатів у процеси мобілізації та медичних оглядів. Там також зазначили, що втручання сторонніх осіб, зокрема адвокатів, може порушити об’єктивність і незалежність процесів мобілізації та медичного огляду, що є критично важливими для національної безпеки. 

"Моє Представництво у Волинській області прокоментувало дану ситуацію, нагадавши, що згідно зі статтею 59 Конституції України кожен має право на професійну правничу допомогу. Ніхто в Україні не може бути позбавлений такого права, навіть в умовах воєнного стану", - написав Лубінець.

Він також додав, що представниця уповноваженого у Волинській області, скерувала відповідний лист до Волинського обласного ТЦК та СП, щоб розʼяснити та не допускати порушень прав громадян. Крім того, заступник голови Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ Ігор Колесников наголосив, що позиція Волинського ТЦК стосовно адвокатів не витримує жодної критики, а також може містити ознаки злочину, передбаченого статтею 397 ККУ – втручання в діяльність захисника чи представника особи.

"Згідно зі статтею 59 Конституції України, кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав, в тому числі й військовозобовʼязані. Обмеження такого конституційного права є недопустимим відповідно до частини 2 статті 64 Конституції України", - наголосив Лубінець.