У Луцьку відбувся регіональний форум “Власна енергія громад. Зелена трансформація регіонів” за участю представників комітету Верховної Ради з питань енергетики та комунальних послуг, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, НКРЕКП, Асоціації Міст України та керівників найбільших водоканалів.

Про це повідомляє Луцька міська рада.

Захід мав на меті обговорення актуальних питань енергетичної безпеки громад та ознайомлення з практикою впровадження розподіленої генерації в Луцькій громаді шляхом встановлення сонячних електростанцій потужністю 0,6 МВт за принципом Net Billing на комунальному підприємстві “Луцькводоканал”.

«Післязавтра ми будемо відзначати День Незалежності України. Я думаю, що енергетична незалежність – це теж одна зі складових нашої незалежності, і сьогодні ми з вами зможемо оглянути сонячні електростанції на 600 кіловатів, встановлені на території “Луцькводоканалу”» — звернувся до учасників форуму Луцький міський голова Ігор Поліщук.

Ігор Поліщук повідомив, що проєкт реалізовано разом із АТ “Укрексімбанк” у стислі строки. Лише наприкінці квітня на сесії було прийнято рішення про здійснення місцевого запозичення, а вже сьогодні, менш ніж за 4 місяці, ми запускаємо електростанції.

Директор комунального підприємства “Луцькводоканал” Віктор Гуменюк презентував учасникам форуму проєкт власної генерації – чотири модульні фотоелектричні станції, встановлені на водоочисних спорудах, що забезпечують водою 70% міста.

Станції працюють за принципом Net Biling: у години максимальної генерації обʼєкт повністю забезпечується потужністю станції, надлишки згенерованої енергії передаються до загальної енергетичної мережі України. При блекауті фотоелектричні станції балансуватимуть генератори.

Фото: lutskrada.