У жительки Ратнівської громади на Волині після укусу кліща виявили вірусний енцефаліт.

Про це повідомили в обласному Центрі контролю і профілактики хвороб.

Відомо, що це другий випадок хвороби в області від початку року. Жителька Ратнівської громади захворіла на інфекцію після укусу кліща. Комаха вкусила її під час збирання ягід у лісі в Ковельському районі.

Нині волинянка у лікарні. Медикам дівчина розповіла, що кліща з тіла видалила самостійно, за медичною допомогою вирішила не звертатися. За декілька днів після цього відчула на місці укусу свербіж, головний біль, нудоту і запаморочення, температура тіла підвищилась до 38,2 С.

За даними епідеміологів, за останні 10 років на Волині зафіксували 23 випадки кліщового вірусного енцефаліту.

Як вберегтися від укусу кліща:

  • підібрати правильний, закритий, світлий та щільний одяг;
  • наносити репеленти – засоби відлякування кліщів;
  • оглядати одяг та тіло, після повернення з прогулянки;
  • на прогулянці тримайтеся ближче до центру стежки та не заходьте в траву обабіч;
  • Найбільше кліщі чіпляють на ділянки тіла, де найтонша шкіра – біля шиї та вух, на ділянці пояса та пупа, на литках ніг та внутрішній стороні рук.

Кліщовий енцефаліт – це вірусна інфекція центральної нервової системи, яка може призвести до неврологічних розладів і навіть смерті. Захворювання передається при укусах іксодових кліщів. Прояви хвороби з’являються переважно на 7-14 день після укусу. У хворих часто виникає інфекція головного мозку (енцефаліт) або м’яких оболонок головного/спинного мозку (менінгіт). До первинних симптомів кліщового енцефаліту належать слабкість, лихоманка, головний біль та блювота.