У Луцьку відбувся табір для молоді, покликаний розвинути національну свідомість, патріотизм, інтегрувати курс «Військовий вишкіл» в освітній процес та залучити до військового спротиву та вступу до ЗСУ.

Курс тривав із 23 по 29 липня, пише misto.media.

Його організувала ГО «Просто молодь» — один із переможців конкурсу проєктів національно-патріотичного виховання від Міністерства молоді та спорту України. Регіональними партнерами стали департамент молоді та спорту Луцької міської ради та комунальний заклад «Луцький міський молодіжний центр».

За словами директора Луцького молодіжного центру Юрія Семчука, вони отримали близько 60 заявок. Участь у заході взяли 35 хлопців та дівчат, серед яких — викладачі, студенти, волонтери, представники громадських організацій віком 16-35 років.

Вони представляли Волинську, Київську, Житомирську, Рівненську, Чернівецьку, Харківську, Вінницьку, Донецьку області.

«Ми хочемо, щоб учасники цього табору створювали схожі заходи в своїх областях, масштабуючи цей рух по всій Україні», — в коментарі misto.mediaподілився Юрій Семчук.

У програмі були теорія та практика з таких напрямів:

  • основи поводження зі зброєю;
  • домедична підготовка;
  • основи керування БПЛА;
  • радіозв’язок;
  • мінна безпека;
  • подолання смуги перешкод з метою покращення фізичної підготовки;
  • лекції на тему національної ідентичності, цінностей та історії України.

Практику викладали військовослужбовці 100-ої окремої механізованої бригади Сухопутних військ Збройних Сил України. Теоретичні лекції читав ветеран війни Микола Ляхович.

Одна з учасниць — 19-річна Софія Лещенко родом із Донецька. У 2014 році вона переїхала до Лиману Донецької області, а з початком повномасштабної війни в 2022-му — до Луцька. У цьому році Софія стала випускницею військової кафедри Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого (Харків).

«Для мене це було цікаво та пізнавально. Ми проходили різні види навчання: часто мали справу з пневматичною та страйкбольною зброєю; був пейнтбол та лазертаг. Також військові привезли нам мультимедійний тир, тренуючись у якому можна було моделювати різні ситуації. Вечорами лектори спілкувались з нами на тему історії України та наших цінностей. Все це було в інтерактивній формі і супроводжувалося піснями під ватру», — в коментарі misto.mediа розповіла дівчина.