У Луцьку впровадять нову автоматизовану систему централізованого оповіщення, замінивши застарілу радянську, терміни експлуатації якої вже вичерпано. Нову систему планують збудувати за сучасними технологіями.

Про це заявили у Луцькій міській раді.

"У нас функціонує ще радянська система оповіщення, в якої вже закінчились усі терміни експлуатації та, коли вона виходить з ладу, неможливо купити запчастин, щоб відремонтувати. Нова система буде збудована за новими технологіями та підходами", – повідомив керуючий справами виконавчого комітету Юрій Вербич.

Поки що планують реалізувати перший етап вартістю 14 мільйонів гривень. В цей етап входитиме установка передавальної апаратури на вежі у Луцьку. Система працюватиме в радіочастотному діапазоні, зможе функціонувати в умовах повного блекауту та за відсутності електроенергії повідомляти про сигнали небезпеки.

У Луцькій міськраді додали, що досі у 35-ти селах Луцької громади немає системи оповіщення.

"Під час будівництва нової системи там будуть встановлені сирени і жителі сіл зможуть отримувати інформацію про небезпеку. Також буде зроблено пульт управління цією системою, і вона буде трансформована до територіальної системи місцевого оповіщення. Роботи планують завершити орієнтовно до 15 грудня 2024 року", – додали у міськраді.

Нова система оповіщення дозволить оповіщати населення про загрози хімічного та радіологічного характеру, уточнили у міськраді

"Це буде не лише сирена, а можливість передавати ту чи іншу інформацію про те, що відбувається в громаді", – сказав міський голова Ігор Поліщук.

Зауважимо, з 1 грудня 2024 року, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України, відповідальність за місцеву систему оповіщення покладається на органи місцевої влади.