16 вересня на Волині під керівництвом голови обласної військової адміністрації Юрія Погуляйка відбулися масштабні тактико-спеціальні навчання в містах Луцьк і Нововолинськ.

Навчання були спрямовані на відпрацювання дій органів управління та сил цивільного захисту у випадку надзвичайних ситуацій, що виникають внаслідок воєнних дій, - повідомили у пресслужбі ДСНС Волині.

Перше завдання навчань включало ліквідацію наслідків ракетного удару по електропідстанції. Вибух зруйнував трансформатор і вплинув на електропостачання в місті та районі. Рятувальники, піротехніки та фахівці служби радіаційно-хімічної служби працювали на місці, але потерпілих не було зафіксовано. 

Другий етап передбачав ліквідацію наслідків падіння ракети на житловий будинок у Луцьку. Внаслідок інциденту виникла пожежа та часткове руйнування будівлі. Рятувальники евакуювали 130 осіб, врятувавши 16 людей, з них двоє були деблоковані з-під завалів. Один загиблий був виявлений на місці. Проводились заходи з гасіння пожежі, розбору будівельних конструкцій, розгортання пунктів незламності і наметового містечка для медичної та психологічної допомоги. 

Третій етап навчань відбувався на птахокомплексі в Нововолинську, де сталася аварія, що створила загрозу хімічного забруднення. Рятувальники зупинили технологічний процес і евакуювали персонал, встановивши бандаж на пошкоджений ресивер для запобігання витоку аміаку. Один потерпілий був доставлений до медичного закладу, а аміачну хмару осаджено до безпечної концентрації. Також проведена евакуація мешканців навколишніх будинків. 

Усі дії координувалися регіональною комісією з техногенно-екологічної безпеки та обласним штабом з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій. Навчання дали змогу відпрацювати алгоритм дій служб і органів управління у випадку надзвичайних подій військового характеру.