Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець провів велику зустріч з рідними військовополонених та зниклих безвісти Захисників України. Родичі цікавилися особливостями пошуку зниклих безвісти.

Близько три сотні рідних прийшли почути відповіді на свої запитання. На них також відповідали представники Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, Об'єднаного центру СБУ, Пенсійного фонду, Департаменту соцзабезпечення МОУ, Нацполіції, МВС, Офісу Генпрокурора, ГШ ЗСУ.

Лубінець розповів про комунікацію щодо повернення військовополонених з російською уповноваженою з прав людини та залучення представників третіх країн. Відповіли також на питання щодо репатріації тіл, взаємодії держструктур стосовно ДНК-експертиз та виплати для родин загиблих захисників.

Омбудсман розповів, що близько 40% повернутих з полону – це особи, які мали статус зниклих безвісти за особливих обставин і не були підтверджені МКЧХ. Він зазначив:

Лубінець додав: Ми щоденно докладаємо всіх зусиль, щоб повернути кожного і кожну! Не забуваймо, що агресор порушує закони і звичаї війни, Женевські конвенції й міжнародне гуманітарне право