Мор риби у річці Чорногузка на Волині стався через критично низький рівень кисню у воді. Таку попередню причину загибелі риби встановили за результатами аналізу проб води та рибоматеріалу.

Про це в коментарі для Суспільного повідомив Сергій Крутяк, перший заступник начальника Держпродспоживслужби у Волинській області.

З його слів, спеціалісти відібрали з річки Чорногузка у селі Голишів Луцького району три зразки проб води й рибу п'ятьох видів, яка була без ознак життєдіяльності.

"У всіх трьох зразках у воді був виявлений недостатній вміст кисню — майже удвічі менший за норму. У зразках риби механічних пошкоджень чи паталогоанатомічних змін, характерних для інфекційних захворювань або збудників інвазійних хвороб, не виявлено", — сказав Сергій Крутяк.

Як зазначив посадовець, недостатній вміст кисню у воді можуть спричинити різні фактори: це і різкий спад води, і можливе забруднення.

"Які причини призвели до зменшення вмісту кисню у воді, і як наслідок мору риби — мають встановлювати правоохоронні органи. До них ми направляємо наші результати досліджень", — говорить перший заступник начальника Держпродспоживслужби в області.

Збитки від загибелі риби та завдану шкоду довкіллю має підрахувати спеціально утворена комісія.

Старша інспекторка сектору комунікації Нацполіції Волині Анна Павловська відзначила виданню, що за фактом мору риби у річці Чорногузка поліція відкрила кримінальне провадження за частиною 2 статті 242 Кримінального кодексу України. Йдеться про порушення правил охорони вод (водних об'єктів), які спричинили загибель або захворювання людей, масову загибель об'єктів тваринного і рослинного світу або інші тяжкі наслідки.