Житель села Майдан на Ковельщині Олександр Шевчук вже 15 років вирощує різні сорти гарбузів на 25 сотках городу, серед яких є і голонасінні.

До збору урожаю чоловікові допомагають дружина та донька, - пише Суспільне.

«Ми в аптеку рідко звертаємось в нас є гарбузи, в нас є мед. І цим ми, як-то кажуть, займаємось профілактикою», — каже чоловік.

Гарбузи для корму свійським тваринам в селі Майдан вирощують чи не в кожному дворі, а от в сім'ї Шевчуків акцент роблять саме на насінні, розповів Суспільному господар Олександр Шевчук.

Чоловік вирощує голонасінні сорти без хімії.

«Тут все органічне, бачите – зілля росте. Ми реалізуємо гарбузи людям, вони беруть на ліки, беруть на олію, дуже великий вміст олії від 35 до 52% олії в сортах «Штирийський», в сорті «Ольга» трохи менше, вона більш салатна», — розповідає Олександр Шевчук.

Голонасінні гарбузи, розповідає Олександр Шевчук, реалізовує здебільшого на ринку в Ковелі, за ціною 250-300 грн/кг, здавати заготівельникам, каже, невигідно. Допомагає у справі дружина Катерина. 

Шкарлупу гарбузів згодовують худобі, птиці, корові та п'ятьом свиням, які тримають у господарстві.

«Вони це теж люблять і під'їдають добре, так що воно у нас не пропадає. Процес вибирання гарбузів довгий, триває до самої зими, навіть буває, що до самого Нового року», — каже господиня.


Поки хороша погода в команду помічників підключається донька подружжя – Софія, каже, ця справа їй подобається.

Цей рік, каже Олександр, врожайний для гарбузів, з площі 25 соток він планує зібрати 200-250 кг насіння.